← Terug naar overzicht

Zo houd jij je studentenhuis schoon deze zomer!

schoon studentenhuis

Studenten en schoonmaken zijn meestal niet de beste combinatie. Want wie heeft er nou zin om op een brakke zondag de hele badkamer schoon te boenen? Juist, niemand. Maar toch moet het gebeuren. Vooral in de zomer staan de schoonmaak klusjes liever niet op je dag planning. Met deze tips houden jij en je huisgenootjes je studentenhuis schoon deze zomer.

Taken verdelen

Taken verdelen klinkt misschien heel ouderwets, maar toch is dit wel de beste manier om je huis schoon te houden. Maak een schoonmaakrooster om bij te houden wie wat elke week doet. Zorg ervoor dat telkens iemand anders de badkamer, wc, keuken of woonkamer schoonmaakt voor het einde van de week. Als zo’n schoonmaakrooster maken net iets te veel moeite kost, is er ook een handige app die je kan downloaden. De app ’Sweepy’ zorgt ervoor dat iedereen eigen huishoudelijke taken heeft en zorgt ervoor dat iedereen evenveel doet.

Bespaar jezelf afwas

Als je in een studentenhuis woont is het niet zo gek dat er veel verschillende mensen over de vloer komen. Vooral in de zomer staan er vast vaak late zomeravondjes met borrels op de planning. Heel vervelend als hierdoor het hele aanrecht vol staat met vaat. Handig dus om wegwerpbare borden en bekers in huis te hebben. Wegwerpbare waterbekers voor in studentenhuis zijn handig voor overdag en bierbekers voor de latere uurtjes. Zo heb je makkelijk en snel alles weer opgeruimd als het gezelschap de deur uit is. Wegwerpbare borden zijn ook handig voor bijvoorbeeld de zomer barbecue die is georganiseerd of als er veel vrienden komen eten.

Grote zomerschoonmaak

Nu de zomer is begonnen hoort daar ook een grote zomer schoonmaak bij. Naast dat je elke week je huisje van kant maakt, is het slim om één keer een grote schoonmaak te doen. Zorg ervoor dat je veel goede schoonmaakspullen in huis hebt. Hier moet je even één keer in investeren, maar dan heb je dat allemaal in huis staan. Verzamel al je huisgenootjes en maak schoon op de plekken waar je normaal niet komt. Denk dan aan de vriezer schoonmaken, een rommelschuurtje opruimen of even een swiffer onder de bank langs halen die al in geen jaren meer is verplaatst. Als je je één dag kwaad maakt met je huisgenootjes en iedereen zijn steentje bijdraagt, hoef je het voor een lange tijd alleen nog maar werkelijks bij te houden en as you go.

Waarom doe je dit ook alweer?

Zoals ik al eerder zei, is schoonmaken niet de leukste activiteit om je mee bezig te houden in de zomer. Het is warm, je zweet en dan helpt stofzuigen niet echt mee aan je rust. Maar je moet onthouden dat je huisgenootjes ook van je verwachten dat jij je taken doet. Als jij je taken namelijk niet doet, dan wordt de rest ook lakser en dan komt er niks meer van terecht. Ben jij juist een van de weinige in huis die schoonmaakt en moet je alles zelf doen? Spreek je huisgenootjes er op een rustige manier op aan. Als je een beetje begripvolle huisgenootjes hebt dan zullen ze je vast tegemoet komen.

Gelukt om alle huisgenootjes op te trommelen en het huis weer schoon te krijgen? Beloon jezelf door de vier lekkerste cocktail recepten uit te proberen!