← Terug naar overzicht

Auto theorie examen: dit moet je weten!

Ga jij je autorijbewijs halen? Dan moet je ook het theorie examen bij het CBR maken. Het theorie examen is een verplicht onderdeel en zonder theorie mag je niet afrijden. Onderschat het theorie examen dus niet en bereid je goed voor. Wij helpen je een handje en vertellen je precies wat je moet weten over het theorie examen!

Onderdelen theorie examen auto

Het auto theorie examen bestaat uit drie onderdelen: gevaarherkenning, kennis en verkeersinzicht. Gevaarherkenning gaat over het herkennen van gevaar en hoe je in gevaarlijke situaties moet handelen. Bij het kennisonderdeel krijg je vragen over de regels die gelden in het verkeer. Bij verkeersinzicht laat je zien dat je de regels kunt toepassen en de juiste beslissingen kunt nemen. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar als je goed leert komt het helemaal goed. Online kun je onbeperkt en gratis oefentoetsen maken. Belangrijke onderdelen die je goed moet voorbereiden zijn gevaarherkenning en verkeersborden oefenen.

Bij het onderdeel gevaarherkenning krijg je 25 vragen. Je moet minimaal 13 van de 25 vragen goed hebben om voor dit onderdeel te slagen. Het onderdeel kennis bestaat uit 12 vragen, waarvan je er minimaal 10 goed moet hebben. Het laatste onderdeel verkeersinzicht bestaat uit 28 vragen. Om voor dit onderdeel te slagen, heb je minimaal 25 goede antwoorden nodig. Voor elke vraag heb je op het CBR-examen 8 seconde om te antwoorden. Je moet bij elk onderdeel het minimale aantal vragen goed hebben om te slagen. Zorg dus dat je elk onderdeel goed onder de knie hebt!

Soorten vragen bij auto theorie examen

Tijdens het auto theorie examen krijg je ook verschillende soorten vragen. Zo is er de sleepvraag. Hier sleep je cijfers naar de juiste plaats in de afbeelding. Je geeft met de cijfers dan een volgorde aan. Als je een single-sleepvraag krijgt, hoef je alleen een vinkje naar de juiste plek te slepen. Er zijn ook invulvragen, waarbij je het juiste getal moet invullen met behulp van een toetsenbord. Bij de hotspotvraag tik je het juiste antwoord in de afbeelding aan. Ten slotte zijn er ja/nee- en meerkeuzevragen. Wil je een voorbeeld van alle vragen? Kijk dan eens op de website van het CBR.

Praktische informatie theorie examen auto

Het theorie examen voor je autorijbewijs leg je af bij een CBR. Als je naar het CBR gaat, moet je jouw identiteitsbewijs en reserveringsnummer meenemen. Voor het gewone theorie examen auto heb je 30 minuten de tijd. Na het examen krijg je meteen de uitslag. Binnen 15 minuten krijg je de uitslag ook binnen op je mail. Als je geslaagd bent, is het theorie examen 1,5 jaar geldig. Dit betekent dat je vanaf het moment dat je de theorie hebt gehaald binnen 1,5 jaar je praktijkexamen moet halen.