← Terug naar overzicht

Zo houd jij je studentenhuis schoon!

Studentenhuis

Misschien ben jij van jezelf een mega schoon en opgeruimd type, maar als je op kamers woont heb je nu eenmaal regelmatig te dealen met zooi, of het nu die van jezelf of van een ander is. Maar goed, het hoort er ook een beetje bij. Je kunt nu éindelijk na al die jaren eens de vaat laten staan zonder dat je op je kop krijgt van je moeder. Maar in een vies huis wonen is ook niet chill, dus zorg gewoon lekker dat je je studentenhuis een beetje schoon houdt. Hoe doe je dit het beste? Lees snel onderstaande tips!

Werk met een schoonmaakrooster

Door een vast schoonmaakrooster te maken waar iedereen zich aan houdt, komt er een routine in het schoonhouden van het huis. Maak samen met een huisgenoot schoon en verdeel de taken, vele handen maken immers licht werk. Om ervoor te zorgen dat iedereen zich houdt aan het rooster kun je een soort ‘straf’ zetten op het niet naleven van het rooster. Elke keer wanneer iemand zijn schoonmaakbeurt niet doet, legt diegene vijf euro in de huishoudpot. Wedden dat ze aan de slag gaan!

Schoonmaakdag met het hele huis

Ook als jullie thuis gebruik maken van een schoonmaakrooster, zijn er altijd taken die er worden vergeten. Bijvoorbeeld even een doekje door de magnetron halen, de voorraadkast leeghalen, of de ramen lappen. Dit zijn dingen die je mooi met zijn allen kunt doen tijdens een schoonmaakdag die jullie maandelijks plannen. Maak er een gezellige dag van, zet een muziekje op, en ga als beloning na het schoonmaken iets lekkers met elkaar eten.

Vieze vaat

Als iedereen zijn eigen vaat achter zijn kont opruimt, scheelt dit al een hoop. Stel jezelf of je huisgenoten verantwoordelijk voor hun eigen vaat, dan is de kans groter dat het daadwerkelijk wordt opgeruimd. Spreek wanneer je samen eet af dat degene die heeft gekookt niet hoeft af te wassen, of spreek af dat je het even samen doet. Wanneer je iemand verantwoordelijk stelt voor een bepaalde taak wordt dit sneller opgepakt. Daarnaast zit niemand er echt op te wachten aangekoekte vaat van een paar dagen terug af te wassen, toch?

Spoor vieze geurtjes op

Niets zo gênant als wanneer je je ouders (of je nieuwe scharrel) op bezoek hebt en je deze worden bij binnenkomst verrast door de stank in je huis. Even een raampje open zetten doet vaak wonderen, maar helaas niet altijd. Er kunnen talloze oorzaken zijn voor deze stank, belangrijk voor het verhelpen hiervan is als eerste de vieze geur in huis opsporen. Wanneer je weet wat de oorzaak is kun je hier wat mee doen en gewoon weer normaal je moeder thuis uitnodigen!

Maandelijks de koelkast legen

Zeker wanneer je met meer woont en een koelkast deelt, blijft er nog weleens het een en liggen zonder dat je het doorhebt. Naast dat dit niet zo hygiënisch is, kun je ook flink ziek worden door bedorven eten in je koelkast ligt, naast al het eten dat wél vers is. Zorg dus dat je regelmatig even alles uit je koelkast trekt en weggooit wat echt niet meer goed is. Zo voorkom je dat een pak melk drie maanden lang héérlijk staat te beschimmelen…

Zo schoon als bij je ouders thuis wordt het vast niet, maar wellicht kom je hierbij in de buurt met bovenstaande tips. Het laatste wat je wil is dat je huis zo vies is dat zelfs je eigen moeder niet meer op bezoek durft te komen... Succes! Kan je toch nog wat extra tips gebruiken? Zo houd jij je studentenhuis schoon!