← Terug naar overzicht

Geld verdienen met een studie? Ga voor BBL!

bbl opleiding

Heb je net de middelbare school afgerond en ben je klaar om verder te gaan? Of ben je na een tussenjaar toe aan een nieuwe uitdaging? Het kan een lastige keuze zijn: werken of studeren. Natuurlijk wil je wat verdienen tijdens je studie, maar waar haal je de tijd vandaan? Hier is de oplossing: een BBL-opleiding! In deze blog vertel ik je wat een BBL-opleiding inhoudt en de belangrijkste voor- en nadelen.

Wat is een BBL-opleiding?

Een BBL-opleiding is simpelweg een combinatie tussen werken en leren. In plaats van de hele week in de collegebanken zitten, ga je lekker aan het werk. Je gaat één dag in de week naar school en vier dagen in de week aan het werk. Je gaat werken bij een erkend leerbedrijf. Meestal mag je zelf een bedrijf uitkiezen, dus dat is leuk! Het is een goede oplossing voor als je wel nog wat wil leren, maar niet zo goed bent in studeren (of er geen zin in hebt). Maar het is ook een goed idee als je niet kunt wachten om aan het werk te gaan, maar nog lang niet uitgeleerd bent. 

Waarom een BBL-opleiding?

Omdat een BBL-opleiding een combinatie is tussen werken en leren, ervaar je ook de voordelen van beiden. Zo krijg je een goed salaris (met bonus als je goede cijfers haalt), maar blijf je ook nog steeds nieuwe dingen leren. Tegenwoordig kom je bijna niet meer onder een studieschuld uit als je gaat studeren. Bij een BBL-opleiding is dit niet het geval. De opleiding wordt betaald door de werkgever en je krijgt salaris. Een betaalde opleiding en geen stufi nodig, dus! Een ander voordeel is dat je alles wat je leert vanuit de theorie tijdens een college, kun je meteen toepassen in de praktijk. Zo onthoud je het een stuk beter dan wanneer je gaat stampen voor een tentamen. En vergeet natuurlijk de werkervaring niet. Je doet onwijs veel werkervaring op, waardoor je een grote voorsprong hebt op andere studenten. Jij hebt al veel meer kennis van het werkveld en dat is superveel waard!

Veel verschillende richtingen

Het aanbod aan BBL-opleidingen is de afgelopen jaren onwijs hard gegroeid. Je kunt je bijna geen sector meer voorstellen waarin geen opleiding beschikbaar is. Zo vind je bijvoorbeeld een BBL-opleiding in de horeca of in de zorg, maar ook verschillende bouw opleidingen. Doordat de keuze groot is, weet ik zeker dat er ook iets voor jou tussen zit! Als je het lastig vindt om een keuze te maken, dan kun je een dagje meelopen. Zo kom je er snel achter wat bij jou past! 

Heb je een toffe opleiding gevonden en ben je bijna klaar om te beginnen? Check dan hoe je je het beste kunt voorbereiden op een nieuw studiejaar! Veel succes!