← Terug naar overzicht

Waarom werken bij de gemeente?

werken gemeente

Het werken bij een gemeente klinkt misschien suf, maar niks is minder waar. De verschillende gemeenten in Nederland hebben namelijk een heleboel veelzijdige functies. Daarnaast is het heel leerzaam om voor een gemeente te werken en zie je achter de schermen hoe het nou eigenlijk bij de gemeente werkt. Lees hier wat de voordelen zijn van werken bij een gemeente!

1. Je kunt een steentje bijdragen

In welke functie je bij de gemeente ook komt te werken; met jouw job draag je een steentje bij aan de maatschappij. Of dat nu is als schuldhulpverlener, adviseur of in de groenvoorziening; bij de gemeente werk je er altijd aan om een situatie te verbeteren of goed te houden. Als jij dus op zoek bent naar een functie waar je het verschil kan maken, dan is werken bij de gemeente misschien wel iets voor jou. Om bij de gemeente terecht te komen, is het wel belangrijk dat je de juiste vooropleiding hebt. Er zijn heel veel verschillende hbo- en wo-opleidingen die je voorbereiden op een functie bij de gemeente. Er zijn ook speciale instellingen die gespecialiseerd zijn in opleidingen voor de overheid. Zo kun je bij de Bestuursacademie bijvoorbeeld een schuldhulpverlener opleiding of finance en control opleidingen volgen.

2.  Veel ontwikkelings- en doorgroeimogelijkheden

Werkgevers zien tegenwoordig steeds vaker in dat het loont om te investeren in hun mensen. Het is namelijk een goede manier om talentvolle medewerkers bij de organisatie te houden. Ook gemeenten bieden daarom volop ontwikkelings- en doorgroeimogelijkheden aan. Doordat er ook heel veel verschillende banen binnen gemeentes aan, kan je vaak ook intern solliciteren en zo doorgroeien. Er zijn dus veel kansen bij de gemeente.

3. Prettige werkgevers

Over het algemeen wordt er bij de gemeente goed voor de medewerkers gezorgd. Zo wordt er vaak goed in de gaten gehouden of alles goed gaat en of je nog voldoening uit je werk gaat. Ook zijn  er vaak goede secundaire arbeidsvoorwaarden en is er meestal ook budget om extra cursussen of opleidingen te volgen.

4. Ambtenaren zijn gelukkiger

Uit onderzoek blijkt dat ambtenaren gelukkiger zijn op het gebied van werk dan mensen in de publieke sector. Omdat je een groot deel van je tijd besteed aan je werk, is het belangrijk dat je blij wordt van je werk. Als je gaat werken bij de gemeente is er dus een goede kans dat je gelukkiger wordt op het gebied van werk.