← Terug naar overzicht

Zo schrijf jij binnen no time een fantastische scriptie

scriptie schrijven

Moet jij dit jaar je scriptie gaan schrijven? Dan kun je er niet omheen: je gaat een ontzettend stressvolle periode tegemoet. Hoe gepassioneerd je ook bent over je vakgebied en scriptieonderwerp, de druk komt waarschijnlijk hoog te liggen en misschien heb je er nu al slapeloze nachten van. Met deze tips rol jij gelukkig een stuk makkelijker door je scriptieperiode.

Weet dat je er niet alleen voor staat

Onthoud ten alle tijde dat je er niet alleen voor staat. Zorg in eerste instantie voor een fijne scriptie begeleiding, zodat je op het gebied van je professie goede ondersteuning hebt. Verder heb je ongetwijfeld familie, vrienden of huisgenoten om op terug te vallen wanneer het je hoog zit. Drink een biertje met ze en kom tot rust, of schakel ze in voor je boodschappen wanneer je een drukke dag hebt. Iedereen kan zich vast wel inleven in hoe stressvol deze periode voor jou kan zijn.

Hou een heldere planning aan

Misschien een open deur, maar: maak een planning en hou je eraan! Structuur is daarin key. Bedenk welke dagen of dagdelen jij hebt om aan je scriptie te werken en zet deze alvast in je agenda. Spreek in die dagen of uren ook niks anders af! Voor sommige mensen werkt het om met timers te werken. Zet bijvoorbeeld steeds een timer van 30 minuten, waarna je vijf minuten pauze neemt. Voor andere mensen helpt het om een uurtje eerder de wekker te zetten en het eerste uur van de dag alvast wat te werken in bed.

Zorg voor een fijne werkomgeving

Zorg dat je een fijne en rustige plek hebt om te werken. Als jouw bureau altijd weer in een rotzooi verandert of je in een heel gehorig huis woont kan het helpen om ergens anders te werken. Ga eens wat vaker een paar dagen naar je ouders (en laat daar lekker voor jezelf koken) of werk in de bieb of op de uni.

Gun jezelf rust

Last but not least: gun jezelf rust! Niemand houdt het vol om non-stop te werken. Neem dus ook rust mee in je planning en hou je ook hieraan. Stel vast hoe laat je mag stoppen met werken (maak het realistisch) en hou je ook daar aan. Om productief te kunnen blijven werken is het immers ook van belang dat je genoeg tijd hebt om tot rust te komen en leuke dingen te doen.