← Terug naar overzicht

Eigen risico verhogen of niet?

zorg

Iedere student van 18 jaar en ouder moet een eigen zorgverzekering afsluiten. Hierbij heb je de keuze om het verplichte eigen risico vrijwillig te verhogen, in ruil voor een korting op je premie. Maar is je eigen risico verhogen wel verstandig? In dit artikel leggen we uit wat het eigen risico is, en vertellen we de voor- en nadelen van je eigen risico verhogen.

Wat is het eigen risico zorgverzekering?

Het eigen risico voor je zorgverzekering bedraagt minimaal 385 euro. Je hebt niet de optie om een lager bedrag te kiezen. Dit betekent dat je maximaal 385 euro betaalt aan zorgkosten die onder het eigen risico vallen. Betaal je meer, dan wordt het vergoed door de verzekeraar. Ook is er de optie om je eigen risico te verhogen tot een bedrag van maximaal 885 euro. Wanneer je kiest voor een hoger eigen risico, betaal je een lagere premie voor je zorgverzekering.

Wat valt onder eigen risico?

Voordat je besluit om je eigen risico te verhogen, is het handig om te weten wat onder het eigen risico valt. De basisregel is dat enkel zorg uit de basisverzekering onder het eigen risico valt. Je hoeft echter nooit eigen risico te betalen voor een bezoek aan de huisarts of huisartsenpost. Ook betaal je geen eigen risico voor kinderen onder de 18. Voor de overige vergoedingen uit de basisverzekering geldt wel het eigen risico, zoals voor:
- Bezoek naar spoedeisende hulp in het ziekenhuis
- Geplande behandelingen in het ziekenhuis
- Het gebruik van een ambulance
- Bloedonderzoeken
- Medicijnen

Verhogen eigen risico

Kies je een hoger eigen risico, dan betaal je maandelijks minder premie. Voor het verhogen van je eigen risico krijg je immers korting op de premie van je zorgverzekering. Je eigen risico verhogen is vooral voordelig als je weinig zorg uit de basisverzekering verwacht nodig te hebben. Je bespaart dan op de premie van je zorgverzekering door te kiezen voor een hoger eigen risico. Laat je echter niet leiden door de lage prijs voor je premie, de kosten kunnen makkelijk oplopen als je uiteindelijk toch veel zorg uit de basisverzekering nodig hebt. Als je onverwacht een dure behandeling nodig hebt in het ziekenhuis, dan moet je je eigen risico zelf betalen. Zorg er in dit geval voor dat je het geld hiervoor hebt of dat je ouders het bedrag willen voorschieten. Kortom: het verhogen van je eigen risico is vooral verstandig wanneer je weinig zorg uit de basisverzekering verwacht nodig te hebben én als je onverwachtse zorgkosten alsnog kunt betalen.

Tip! Tussen half november en eind december heb je weer de kans om van zorgverzekering over te stappen. Op Geld.nl helpen we je met het kiezen van de best passende en voordeligste studenten zorgverzekering voor jouw situatie. Je vergelijkt de zorgverzekeringen in Nederland 100% onafhankelijk, zodat je verzekerd bent van de beste keuze.