← Terug naar overzicht

Een auto als student: hier moet je op letten!

eigen auto

Veel studenten kunnen prima uit de voeten met alleen een fiets, maar als je net buiten de stad woont of elders een stage loopt, kan het best handig zijn om een auto te hebben. Ben je student en vraag je je af of je er verstandig aan doet om een auto te kopen? Bekijk hier voordelige autoverzekeringen. Hier moet je op letten als je een auto aan wil schaffen als student.

Heb je een auto nodig?

Wees eerst kritisch op jezelf: heb je een auto nodig? En waarom? Een auto is in aanschaf al niet goedkoop, maar houd er ook rekening mee dat daar nog benzine, wegenbelasting en een verzekering bovenop komen. Daarnaast kun je als student in Nederland gratis met het OV reizen. Een auto is dus alleen handig als het OV voor jou echt heel omslachtig is.

Welke auto?

Als student zwem je doorgaans niet in het geld, gelukkig is het tegenwoordig mogelijk om redelijk goedkoop een tweedehands of zelfs derdehands auto op de kop te tikken. Dat kan via Marktplaats, maar er zijn oneindig veel sites en dealers die tweedehands auto’s aanbieden. Tweedehands auto’s zijn natuurlijk een stuk goedkoper dan een nieuwe auto, maar let wel op hoe zuinig de auto is en hoeveel kilometer hij kan rijden op een volle tank. Hoe zuiniger de auto, hoe minder je kwijt bent aan benzine.

De verzekering

In Nederland is iedereen die in het bezit is van een auto verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Met een WA-verzekering ben je gedekt voor kosten door schade die je met je auto iemand anders of de eigendommen van iemand anders toebrengt. Als je auto jonger is dan 10 jaar, is het slim om daar ook een cascoverzekering bij af te sluiten. Als student is het doorgaans overbodig om een all-risk verzekering af te sluiten. Je kunt je auto verzekeren bij Allianz Direct.

Waar kun je hem parkeren?

Tot slot niet onbelangrijk: als student leef je vaak in de stad en daar is het bijna overal onmogelijk om gratis of voordelig je auto kwijt te kunnen. De meeste studentenhuizen hebben ook geen oprijlaan waar je je auto kwijt kunt en het duurt in grote steden vaak jaren voor je een parkeervergunning hebt in de straat waar je woont. Houd er dus rekening mee dat je je auto een stukje buiten het centrum zult moeten parkeren en dat je daar misschien naartoe zult moeten fietsen voor je daadwerkelijk in de auto kan stappen.