← Terug naar overzicht

Hier moet je aan denken wanneer je op uitwisseling gaat in het buitenland

Studeren buitenland

Studeren in het buitenland is een spannende en verrijkende ervaring voor studenten. Niet alleen geeft het je de kans om academische vaardigheden te ontwikkelen, het biedt je ook de mogelijkheid om je horizon te verbreden. Het ontdekken van nieuwe culturen is misschien wel één van de beste ervaringen die je kunt meemaken tijdens je studentenjaren. Maar om het meeste uit je uitwisseling te halen, moet je jezelf goed voorbereiden. Wij geven je een aantal tips die je kunnen helpen om je uitwisselingsperiode een succes te maken.

Onderdompel jezelf al in de cultuur voordat je er bent

Dit klinkt heel vanzelfsprekend, maar doe grondig onderzoek over het land waar je op uitwisseling gaat. Veel studenten vergeten dat ze vier tot zes maanden zullen doorbrengen in een land dat hoogstwaarschijnlijk een compleet andere taal spreekt. Hoewel het avontuurlijk klinkt om een onbekende stad volledig zelf te ontdekken, kan het in het begin frustrerend zijn omdat je niets begrijpt. Verdiep je dus in de universiteit, de stad waarin je gaat wonen en het land zelf. Zoek ook uit wat je allemaal moet weten en meenemen vanuit huis (en niet dat je in het land zelf erachter komt dat je een ander telefoonnummer nodig hebt en uit paniek ‘wat is esim’ gaat Googelen, twee maanden nadat je je uitwisseling bent gestart).

Neem voldoende mee, maar ook niet te veel

Hoewel je natuurlijk zeker wil weten dat je genoeg spullen hebt om zes maanden te overleven, moet je ook begrijpen dat je in een land zult zijn waar genoeg lokale kledingmerken of verzorgingsproducten beschikbaar zijn. Pak je koffer dus niet te vol in! Je zult namelijk genoeg souvenirs verzamelen door de periode heen en misschien heb je helemaal geen geld voor een extra koffer of verzenddoos. Wees dus heel streng met alles wat je gaat meenemen en wat je wel echt moet kopen in het land zelf. Een e-sim of lokaal telefoonabonnement is bijvoorbeeld meer nodig dan een pak stroopwafels (ja, zoek maar op ‘wat is sim only’, dan zie je genoeg blogs die aanraden om een lokaal nummer te nemen).

Zorg dat je alle administratie op orde hebt

Iets wat veel studenten vergeten, maar ontzettend belangrijk is om al je papierwerk op orde te hebben voordat je vertrekt. Volg de instructies van je (partner)universiteit of hogeschool goed op. Als je een stempel moet halen om te bewijzen dat je bent aangekomen, doe dit dan gelijk in de eerste week van het semester. Vergeet daarnaast ook niet om de geldigheid van je identiteitskaart, paspoort en bankkaarten te controleren. Check of je eventueel ook nog een creditcard moet aanschaffen of dat je bankpas op ‘Wereldwijd’ staat. Daarnaast is het ook handig om te checken of je alle benodigde verzekeringen hebt aangeschaft, in het geval dat je in een vervelende situatie (zoals ziekte of ongelukken) komt.