← Terug naar overzicht

5 tips om je studentenkamer netjes te houden

Op jezelf wonen is heerlijk, ook al woon je in een studentenkamertje. Je kan iedere dag zelf bepalen wat je gaat eten, doet de was wanneer je geen schone sokken meer hebt en niemand die tegen je zegt wat je wel of niet mag doen. Maar er is één ding wat soms knap lastig kan zijn: je kamer netjes houden. Vooral als je een woon-, eet-, studeer- én slaapkamer in één hebt, want je hebt veel spullen die in een kleine ruimte moeten passen. Ik heb een aantal tips voor je op een rijtje gezet!

1. Zomer- en winterkleding uitzoeken

Kleding neemt nou eenmaal veel ruimte in beslag, vooral in de winter. Maar je hoeft helemaal geen grote kledingkast in je kamer te proppen om deze kleren kwijt te kunnen. Zoek je zomer- en winterkleding uit en bewaar alleen de kleding van dat seizoen in de kast. Scoor bij de HEMA vacuümzakken en doe daar de kleding van het andere seizoen in. Stofzuiger erop en opeens nemen je kleren veel minder ruimte in. Koop plasic bakken waar je de zakken kleding in doet en zet die op je kledingkast of schuif ze onder je bed.

2. Plaats je boeken slim

Boeken zijn essentieel tijdens het studeren, maar nemen ook veel plaats in beslag. Een kast aanschaffen speciaal voor je boeken heeft misschien niet je voorkeur. Een creatieve oplossing is het plaatsen van één of twee extra planken over de lengte van je raam boven de vensterbank. Zo creëer je ruimte voor je boeken, maak je de inkijk minder én heb je je studieboeken altijd bij de hand. Als je de planken een stukje van het raam af plaatst, kan je ook nog mooie rolgordijnen achter je boekenplanken laten zakken tegen de zon en voor wat meer privacy tijdens het studeren.

3. Functionele meubelstukken

Ga je op jezelf wonen of ben je toe aan nieuwe meubels? Dan is deze tip misschien wel handig voor jou! Kies voor een bed met lades, zo heb je veel plek om veel spullen op te bergen. Daar kun je bijvoorbeeld je seizoenskleren van tip 1 kwijt! Maar ook je handdoeken, beddengoed, schoenen en jassen passen daar perfect. Wat ik zelf heel handig vind zijn bijzettafeltjes met opbergruimte. Daar kun je je kleedje voor op de bank kwijt, je sjaals en handschoenen of je favoriete tijdschriften. 

4. Slim verstoppen

Een droogrek en strijkplank zijn niet bepaald dingen die je graag wilt zien in je kleine kamertje. Daarom moet je slim leren verstoppen. Tik een stel mooie, maar goedkope gordijnen op de kop. Zet ze achter je gordijn tegen je muur of raam en 'weg' zijn die lelijke dingen! Zou jij soms het liefste je hele bed weg willen toveren zodat je voor eventjes een echte woonkamer hebt? Ook dan kies je voor gordijnen! Bevestig een rails aan het plafond langs je bed en hang daar gordijnen aan op. Dan kun je de gordijnen dicht doen als je het slaapgedeelte eventjes niet wilt zien. Op deze manier heb je eigenlijk meerdere ruimtes in je kamer waardoor je kamer multifunctioneel is!

5. Een goede basis is alles!

De basis van je kamer is heel belangrijk, want ook dat zorgt voor een opgeruimd gevoel. Schreeuwerige kleuren op de muren maken de kamer klein en druk. Kies daarom voor een lichte kleur op de wand, hang een plissegordijn op tegen de chaos van de drukke straat en werk met verschillende materialen zoals een zacht kleed op je houten vloer en zachte kussentjes op je bank. Op deze manier creër je in de basis al veel rust. Pas de bovenstaande tips toe en je hebt gegarandeerd een opgeruimde kamer én hoofd.