← Terug naar overzicht

75 jaar Market Garden in Nijmegen

Nijmegen kent als oudste stad van Nederland een rijke geschiedenis, die veel aandacht krijgt. Zo ook in september, wanneer er in Nijmegen allerlei herdenkingen zijn rondom operatie Market Garden, dit jaar 75 jaar geleden.

Operatie Market Garden

Voor iedereen die niet weet wat Market Garden is, volgt nu een snel geschiedenislesje. In 1944 voerden de geallieerde legers een offensief uit in Nederland. Deze aanval bestond uit twee onderdelen: Market en Garden. Operatie Market werd uitgevoerd door de geallieerde luchtmacht, waarbij duizenden parachutisten boven Nederland gedropt werden om alle bruggen over de rivieren te veroveren op de Duitse legers. Operatie Garden werd over de grond uitgevoerd, waarbij de geallieerde landmacht vanuit België door Nederland op kon rukken richting Duitsland.

De slag om Nijmegen

Veel mensen zullen bij Market Garden eerder aan Arnhem denken dan aan Nijmegen. Arnhem was immers het toneel van de beroemde film A bridge too far. De rol van Nijmegen in het grotere geheel mag echter niet onderschat worden. De twee bruggen in Nijmegen, de Spoorbrug en de Waalbrug, waren van groot belang voor de geallieerden. Een deel van het Amerikaanse leger kreeg de taak om de bruggen intact te veroveren. Na dagen van vechten, besloten de Amerikanen om de brug van twee kanten aan te vallen. Hiervoor was het noodzakelijk dat een klein deel van het geallieerde leger de Waal zou oversteken. De oversteek was niet zonder gevaar en de soldaten werden flink onder vuur genomen door de Duitse troepen. Op 20 september slaagde de missie, maar het was te laat om Operatie Market Garden tot een succesvol einde te brengen. Ter herinnering aan de Waal Crossing is er in Lent een oorlogsmonument opgericht. Bovendien vindt er dagelijks een herinneringsmars plaats op de nieuwe brug, ‘De Oversteek’, die vernoemd is naar de geallieerde operatie.

Herdenkingsjaar 2019-2020

In de periode september 2019 - mei 2020 staat de hele provincie Gelderland stil bij de Tweede Wereldoorlog en vieren ze de vrijheid. In Nijmegen is hiervoor het Informatiecentrum WO2 Nijmegen opgericht. Enkele aanraders rondom de herdenkingen aan Market Garden zijn de parachutedrop in Groesbeek op 18 september, de Oorlogsproeverij op 19 september en het Vrijheidsfestival van 20 tot en met 22 september. Via de website van Gelderland Herdenkt 75 jaar vrijheid zijn alle evenementen terug te vinden die georganiseerd worden met betrekking tot dit herdenkingsjaar. Uiteraard kan een bezoek aan het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek in deze periode niet ontbreken. Vrijheid is niet vanzelfsprekend. En dit is het moment om hier met zijn allen eens bij stil te staan.