Bierbrouwen voor beginners

Ken je dat gevoel dat je soms heel erg graag nieuwe dingen wil proberen? Ik ook! Daarom ga ik vandaag zelf bier brouwen. En ik neem jullie graag mee in het proces.
Doe het lekker zelf!
Toen ik afgelopen maart 26 kaarsjes mocht uitblazen op mijn verjaardagstaart kreeg ik, behalve een te gekke surpriseparty, ook nog eens een beer making kit cadeau. Nadat ik de doos van het inpakpapier verlost had en hem open maakte, vond ik een 5-liter vaatje waar ik zelf witbier in kon gaan brouwen! Ik was helemaal enthousiast en kon bijna niet wachten om ermee te beginnen. Echter, 5 liter bier opdrinken in je eentje valt niet echt onder de noemer ‘drink met mate’, dus sloeg ik mijn agenda open om het perfecte moment te kiezen om met een huisgemaakt vat bier aan te komen: een barbecue met vrienden.
Een goed begin is het halve werk
Tegen al mijn mannelijke instincten in, besloot ik mijn nieuwsgierigheid te beteugelen om allereerst in het instructieboekje te lezen. Het zou immers eeuwig zonde zijn als ik wat ging aanmodderen en de biertjes als gevolg daarvan naar slootwater zouden smaken. Tot mijn grote opluchting vond ik op de eerste pagina al een overzichtelijk diagram, waarop in acht stappen afgebeeld was hoe ik een week later met trots mijn bier kon gaan presenteren. Bovendien ontdekte ik dat de hele gedachte achter de brouw-set was, dat studenten wel 10 minuten de tijd konden nemen om wat werk te verzetten. Nou, dat moest ook mij wel lukken. Tijd om aan de slag te gaan!
Bierbrouwen voor dummies
Het moment suprême: ik sloeg aan het brouwen. Het deksel kwam van het vat, om het te vullen met wat heerlijk gerstenat. Ik mengde het moutextract met wat koud en warm water, schudde het geheel en temde het schuim dat bij dit proces ontstaan is. Het brouwsel was daarna toe aan wat hop en gist, en eventueel wat extra aroma’s, die bij de all-in-one set meegeleverd waren. Na deze simpele, korte stappen mocht het vat weer gesloten worden en bevestigde ik het drukventiel: het was tijd voor de gisting. Het fermentatieproces, wat gisting eigenlijk is, kostte minimaal vijf dagen. Zoals het een echte student beaamt, had ik tot het laatste moment gewacht voor ik met brouwen begon; dus langer dan vijf dagen gisten zat er voor deze lading niet in. Het vat mocht gedurende de gisting niet verplaatst worden, dus ik plaatste het op een veilige plek in huis en gebood ik iedereen er vanaf te blijven. Na vijf dagen was de gisting compleet en ging het bier nog twee dagen de koelkast in, zodat het op dag 7 lekker vers en koud geserveerd kon worden.
Hey, biertje?!
Na een week geduld te hebben uitgeoefend was het tijd eindelijk tijd om een biertje te tappen. De barbecue stond aan, het zonnetje scheen lekker en onze dorstige keeltjes konden niet wachten om een slok te nemen van mijn huis-gebrouwde mengsel. Ik duwde voorzichtig de pin van het ventiel omhoog om de druk van het vat te verminderen. Zodra het suizen van het drukventiel gestopt was, pakte ik het eerste glas en zette ik het aan het tapkraantje: het bier begon te stromen en mijn glas vulde zich met een (natuurlijk) troebel witbiertje. Alle aanwezigen tapten vervolgens hun eigen glas vol, alvorens we allemaal dorstig een slok van mijn, wellicht de eerste van vele, brouwsels namen. En ik kan jullie vertellen: het smaakte heerlijk! Het biertje was de tien minuten hard werken meer dan waard! Je proefde de versheid en de ambacht die in het bier gestoken was. Vol trots vertelde ik mijn vrienden over al het werk dat het gekost had om ze dit glorieuze vaatje witbier te presenteren. Het duurde niet lang voor de gehele vijf liter op waren en we enigszins teleurgesteld weer overstapten op het industriële bier dat voor de barbecue ingeslagen was.
Heb ik een nieuwe hobby gevonden?
Al met al beviel het bierbrouwen me ontzettend goed. De set die ik gebruikt heb, was lekker eenvoudig en overzichtelijk. Bovendien is het erg fijn dat het bier meteen in een vat zit en je het niet meer hoeft te bottelen. Het vat is ook eenvoudig afsluitbaar, dus de vijf liter kunnen uitgesmeerd over een paar dagen geconsumeerd worden. Voor de mensen die graag meer uitdaging willen, zijn er ook voldoende andere sets verkrijgbaar met verschillende niveaus in moeilijkheid. Ook zijn er voldoende websites die gedetailleerd uitleggen hoe het allemaal in zijn werk gaat. Ben je net als ik een bierliefhebber, vind je het leuk om eens wat nieuws te proberen en lijkt bierbrouwen je wat? Ik kan het je zeker aanraden om een keer te proberen. En voor wie niet van bier houdt, zijn er ook andere mogelijkheden, zoals zelf cider of wijn maken. Wie weet komt er in de toekomst nog wel een blog van mijn hand waarin ik zo een poging ga wagen! En voor degene die wel de biertjes willen, maar niet de tijd erin willen investeren, heb ik nog een fijne blog voor jullie gezocht over de lekkerste speciaalbiertjes!