← Terug naar overzicht

Cultuur snuiven in Rotterdam

18 januari wordt ook wel eens de dag van taal, kunsten en cultuur genoemd. Rotterdam heeft een hoop plekken waar je je met deze thema's kunt bezighouden. Het leek mij dus een goed idee om een aantal opties te geven waar je dit kunt doen. In deze blog vertel ik waar je het beste cultuur kunt snuiven in Rotterdam!

Internationaal filmfestival Rotterdam 2019

Van 23 januari tot en met 3 februari wordt het International Film Festival Rotterdam (IFFR) gehouden. De vorige editie had 329.000 bezoekers en dit was dus een groot succes. Ook dit jaar beloofd weer spectaculair te worden. Het programma van het IFFR is onderverdeeld in vier secties, die elk hun eigen sfeer, stijl, kleur en toon hebben. Je kunt zelf het programma samenstellen die je leuk lijkt! Ook worden er, naast het reguliere filmprogramma, andere evenementen georganiseerd zoals lezingen, debatten en talkshows. Ten slotte heb je nog de “Tiger Competition”. Dit wordt gezien als het vlaggenschip van het IFFR, waar 8 genomineerden strijden om grote geldbedragen. Zeker een coole ervaring en een aanrader om een keer mee te maken.

De kunsthal

De kunsthal in Rotterdam is een prachtig gebouw waar je altijd meerdere tentoonstellingen tegelijk kunt bezichtigen. Van fotografie tot hedendaagse kunst en vernieuwende ontwerpers tot oude meesters, er valt van alles te vinden. Dit is de ideale plek om je dagelijkse dosis cultuur mee te pakken in Rotterdam. Bekijk het programma en koop je tickets makkelijk online.

Kunst op straat

De kans is groot dat het vrij koud is wanneer je dit leest. Ben je geen koukleum? Dan kun je een hoop kunstwerken bekijken in Rotterdam, gewoon op straat. Rotterdam telt een groot aantal topstukken van wereldberoemde kunstenaars. Toch iets om trots op te zijn als stad! Zo heb je bijvoorbeeld de “Rotterdam Street Art Route”. Een route van zeven kilometer door het centrum van Rotterdam die je kunt lopen met behulp van een app. Ik heb deze route zelf gelopen en dit is een prima manier om je dag door te komen! Ook de Luchtsingel is een aanrader als je van street art houd!

Kubuswoningen

De kubuswoningen in Rotterdam zijn al meer dan 30 jaar een ware trekpleister. Als je hier nog niet bent geweest, dan zeg ik: gaan! Voor een paar euro kun je naar binnen en ervaren hoe het is om in zo’n eigenaardige woning te wonen.

Maritiem Museum

Het Maritiem Museum is één van de bekendste musea in Rotterdam. Je ontdekt hier de grote invloed van de maritieme wereld op ons dagelijks leven. Je komt hier alles te weten over het heden en verleden van de scheepsvaart. De scheepsvaart heeft, door de jaren heen, heel veel bijgedragen aan de cultuur die wij nu ervaren.  Als je hier nog niet bent geweest, dan raad ik je zeker aan om het Maritiem Museum te bezoeken. 

Kunst en cultuur wordt door studenten vaak als “saai” gezien. Zo dacht ik hier zelf ook lang over. Maar hoe meer je je hier mee bezig houd, hoe interessanter het wordt! Je hoeft natuurlijk niet elke dag musea te bezoeken, maar een paar keer per jaar kan zeker geen kwaad. 

Groetjes,
Jelle