← Terug naar overzicht

De ultieme studenten-barbecue

Bij lekker weer hoort natuurlijk een goeie BBQ en er zijn verschillende soorten: de ‘Bij oma in de tuin Barbecue’ waarbij er meer fruit dan vlees op tafel staat, want je moet wel gezond blijven eten. Of de ‘jaarlijkse teambuilding BBQ’ die dit jaar weer is georganiseerd door Annet van HR waarbij je eigenlijk niet heel veel kunt drinken, maar net een lauw biertje te veel neemt. Waardoor je maandag weer het hoofdonderwerp bent bij de koffiemachine. Voor de aankomende- en niet studenten zal ik je de stappen uitleggen om de ultime studenten-BBQ te organiseren.

De voorbereiding van een studenten-BBQ

Er is geen voorbereiding.

Het ontstaan van een studenten-BBQ

Zoals ik in de vorige alinea heb uitgelegd is er geen voorbereiding bij een studenten-BBQ. Vaak wordt dit evenement bedacht op het moment dat een x-aantal huisgenoten rond een uurtje of 3 in de zon zitten te pilsen op het balkon, in de tuin, op de stoep of met een beetje geluk zelfs op het dak-ter-ras (sorry! Ik heb het liedje nu ook weer in mijn hoofd).  
Door het lekkere weer wordt er unaniem besloten dat er diezelfde avond nog een barbecue plaatsvindt. Toevallig is de huisgenoot die het meest in de min staat op wie betaalt wat niet aanwezig, dus wordt er een subtiel berichtje in de groepsapp gegooid dat hij de boodschappen moet halen.

Wat moet je halen voor een studenten-barbecue?

Over het algemeen vindt er niet heel vaak een barbecue plaats in een studentenhuis. Daarom zal er te alle tijde kolen en aanmaakblokjes gehaald moeten worden. Daarnaast is vlees ook niet onbelangrijk en een grote emmer aardappelsalade, want moeders had ook altijd iets in die trant op tafel staan tijdens haar BBQ. Uiteraard worden er ook voldoende alcoholische versnaperingen aangeschaft, want het zou nog weleens een lange avond kunnen worden.

Het installeren van een BBQ in een studentenhuis

Ondertussen wordt er in het huis druk gezocht naar de barbecue, die is een weber (sorry). Niemand weet hoe die er precies uitziet, want een oud-huisgenoot heeft die ooit meegenomen. Wanneer deze is gelokaliseerd blijkt dat er nog wat resten van vorige edities te vinden zijn. Er wordt besloten dat deze toch een beetje schoongemaakt moet worden, dit gaat echter niet van harte omdat de combinatie van de hele middag in de zon zitten en bier drinken niet erg bevorderend is voor de motoriek.

De BBQ zelf

Wanneer de BBQ staat en het vlees klaarligt om gebakken te worden, kan het zooitje aangestoken worden. Natuurlijk is alleen de huis-oudste bevoegd om het vuur aan te steken en het vlees te bakken. De rest kijkt, drinkt bier en geniet van de muziek op de achtergrond. Wanneer iedereen vol zit van de aardappelsalade en het vuur bijna uit is maar nog niet helemaal, hoeft er nog maar één ritueel plaats te vinden: het vuur doven. Dit wordt uiteraard alleen gedaan door de mannen uit het huis, want die hebben het de hele avond al opgehouden.