← Terug naar overzicht

Delft en haar uitgaansleven

Delft wordt vaker gezien als dorp dan als stad en dat weerspiegelt zich vooral in het uitgaansleven. Je moet vaak maar net weten waar je moet zijn om vervolgens steeds dezelfde mensen tegen te komen hieronder een kleine greep uit de geschiedenis en de huidige situatie.

Good old Speakers

Een aantal jaar geleden was het voor iedereen duidelijk waar je op vrijdag of zaterdagavond moest zijn. Speakers, waar het bijna onmogelijk was om je jas op te hangen en je al een verschrikkelijke longziekte kreeg als je ook maar in de buurt van het rookhok kwam. Maar het was er wel gezellig!
Of je nou kwam voor een avondje losgaan in de grote zaal, of voor het houden van diepzinnige gesprekken met een internationale student aan de bar. Het was allemaal mogelijk. Zelfs al voordat het begrip ‘alcohol’ zijn volledige intrede had gedaan in onze prille levens was je al welkom bij de welbekende Stay-Fresh feestjes. De hele avond hard gaan op cola en fanta om rond een uurtje of 1 op zoek te gaan naar je moeder tussen een leger van ouders op de Oude Langedijk. Wat een heerlijke tijd!

Er werd niet vaak uitgeweken van een avondje Speakers, maar als het dan gebeurde stond je in de Triangel. Prima locatie naast de visbanken, waar de toegangsstempels van hand tot hand werden doorgegeven als een snel verspreidende SOA. Volgens de eeuwenoude mythe is hier nog nooit iemand nuchter naar buiten gelopen. 

De Kromstraat

Daarna werd de Kromstraat de place to be in het weekend. Meer dan een steeg is het eigenlijk niet, maar er is genoeg te beleven. 
De kromstraat heeft al heel wat verschillende tentjes versleten. Op een gegeven moment was er een regel dat er alleen een pand gehuurd kon worden als er een debiele naam aan werd gegeven. Zo ontstond ‘The Limit’ en ‘The Jungle’.  

Gelukkig kunnen we nu wekelijks naar Steck. Waar je aan het begin van de avond vaak kunt genieten van live muziek en later gewoon ouderwets los kan gaan. Hier is je jas ophangen geen enkel probleem en het interieur is prima op orde. Steck is zo’n plek waar, het binnen eigenlijk nooit écht druk is, maar ook nooit écht rustig. Er staat geen rij bij het halen van een rondje, maar je bent wel even bezig om iedereen te voorzien van een drankje. 

Dansen in Ciccio en De Kurk

Aan de overkant van Steck zit Ciccionina een plek waar het eigenlijk nooit écht rustig is. Drukte bij de bar en drukte in de zaal, maar je bent niet in Delft wezen stappen als je niet bij Ciccionina naar binnen bent geweest. Regelmatig treden hier bekende artiesten op en het is er altijd feest! 

De Kurk is een plek met twee gezichten. Overdag kun je er prima uiteten voor de verjaardag van je oma, maar s ’avonds is het verstandig om oma thuis te laten. Dan wordt het namelijk een gezellige bar, waar ze waarschijnlijk de muziek te hard vindt. Na een verbouwing is er nu ook daadwerkelijk ruimte om een klein dansje te wagen en is er de mogelijkheid om gewoon slap te ouwehoeren.
In de rookruimte op de eerste verdieping heb je een mooi uitzicht over de Kromstraat. Hier kun je nog één blik werpen op alle dronken Delftenaren die zich hier hebben verzameld. Grote kans dat er precies op dat moment iemand een ‘kromstraatverbod’ ontvangt, twee personen over een fiets heen vallen en de rest zich richting Alev begeeft. 

Stappen in Delft veranderd niet snel.