← Terug naar overzicht

Dit kan je verwachten van een ontgroening!

Denk jij eraan om lid te worden van een studentenvereniging? Dan wil je vast weten of er een ontgroening of kennismakingstijd is en hoe dat verloopt. Om jou een beetje voor te bereiden, vertel ik je globaal wat een ontgroening inhoudt. Geloof me: later kan je er om lachen!

Onaangename verhalen

Er gaan veel verhalen rond over ontgroeningen. Vooral slechte verhalen. Maar ze zijn niet altijd allemaal waar! Tegenwoordig wordt elke vereniging gecontroleerd door de kennisinstelling waaraan deze is gelieerd om misstanden te voorkomen. De verenigingen moeten zich aan de regels houden. Zij krijgen namelijk elk jaar een bijdrage van hun kennisinstelling. En als zij zich niet houden aan de regels, dan krijgen zij die bijdrage niet meer.

Niet elke vereniging heeft een ontgroening

Er zijn steeds meer verenigingen die een gezellig weekje of weekend organiseren waar je elkaar leert kennen. Dus als je bang bent voor een ontgroening, kan je ook kijken welke vereniging geen ontgroeningen heeft. Laat een ontgroening je niet stoppen om lid te worden van een studentenvereniging.

Voorbereiding op de ontgroening

Je krijgt na je inschrijving vaak een lijst met spullen die je moet kopen voor de ontgroening. Meestal staan er een hoop dingen op die je niet in huis hebt liggen. Deze dingen moet je dan echt gaan zoeken of ze bestaan gewoon niet. Op het lijstje staat namelijk veel onzin. Zo moest een vriendin een keer tennisballen, eetstokjes en “iets met een olifant erop’’ meenemen. Ook moet je een cadeautje meenemen voor de ontgroeningscommissie. Hoe leuker het cadeautje, hoe chiller de commissie het vindt! Je kan een reactie nooit helemaal voorspellen… Ga er dus maar vanuit dat je cadeau nooit goed is.

Wat gebeurt er tijdens de Kennismakingstijd (KMT)?

Het verschilt per studentenvereniging hoe lang een ontgroening duurt. Tijdens de KMT moet je in elk geval vieze dingen eten, liedjes zingen en de geschiedenis en termen van de studentenvereniging leren. Je wordt erg vies (je doucht en slaapt nauwelijks), je moet je grenzen verleggen en er gaat tegen je geschreeuwd worden. De ontgroeningscommissie gaat je ook voor schut zetten en uitlachen. Je moet bijvoorbeeld met je hoofd omlaag zitten en een liedje zingen. Maar laat je niet gek maken! Het is tenslotte maar een spel.

Tip: Alles wat jou overkomt tijdens een ontgroening is niet persoonlijk. Iedereen in jouw groep maakt namelijk hetzelfde mee. Als je het niet meer ziet zitten, dan kan je dit gewoon aangeven. Tijdens de ontgroening heb je altijd de mogelijkheid om te stoppen. Je wordt dan helaas geen lid van de vereniging.

Mijn eigen ervaring

De ontgroening van mijn vereniging vond ik best meevallen! We hebben sowieso lekker gefeest. We hebben lekkere dingen gegeten, maar ook vieze dingen! Maar geen rare dingen zoals kakkerlakken ofzo. Maar meer rare combinaties van eten. We hebben een eng moordspel gespeeld. We werden hierbij gedropt in een bos en moesten allerlei aanwijzingen volgen. Het was al met al geen vreselijke ontgroening, zoals ze dat in het nieuws laten zien. Het was niet altijd even leuk, maar nu kan ik er met mijn lichting om lachen. Pluspunt: je leert je nieuwe vrienden kennen.

Tip: Laat je vooral niet gek maken! Het is op sommige momenten wel heftig. Maar het is ook zo weer voorbij. Na een paar dagen sta je met dezelfde mensen gezellig bier te drinken.

Als je nog twijfelt over het lid worden van een studentenvereniging, dan hebben we nog meer tips voor je op een rijtje gezet. Lees de informatie op onze pagina waarom lid worden bij een studentenvereniging.