Dromen waarmaken: studeren én een bar runnen

Het komt steeds vaker voor dat je studenten hoort over het starten van een eigen bedrijf. Alsof het studentenleven en alles wat daarbij komt kijken nog niet druk genoeg is, hebben tegenwoordig steeds meer studenten het ambitieuze plan om een studentondernemer te worden. Supertof! Dit moet vaak gecombineerd worden met je studie en dat kan lastig zijn. Helemaal als je de droom hebt om een eigen bar te runnen, maar wist je dat een bar runnen en studeren te combineren is? In deze blog lees je een aantal tips!
1. Starten
Het is logisch dat je moet starten. Dit houdt in dat je je inschrijft bij de Kvk en de Belastingdienst. Als het goed is heb je al een ondernemingsplan geschreven. Ben je zelfs al zo ver dat je een pand op het oog hebt? Dan is het belangrijk om bij de gemeente het bestemmingsplan op te vragen. Misschien zijn er in de nabije toekomst wel grote verbouw- of sloopwerkzaamheden gepland en dan is je nieuwe pand misschien toch niet zo perfect als je denkt.
Tip: Moet je nog een minor volgen voor je studie? Zoek uit of je een minor kan volgen in het opstarten van je eigen bedrijf of hoe je kunt leren een plan te schrijven. Zo kun je voor een aantal weken goed focussen op je eigen bar én behaal je je punten. Twee vliegen in één klap ;-)!
2. Vergunningen aanvragen
Helaas kun je niet zomaar een horecazaak starten en heb je daar een aantal vergunningen voor nodig. Allereerst is het voor bepaalde gebouwen verplicht om een omgevingsvergunning voor brandveilig gebruiken aan te vragen. Als horecaondernemer moet je je houden aan de milieuvoorschriften die horen bij geluid, afvalstoffen en en energie. Deze vallen onder de omgevingsvergunning, maar dat kan verschillen. Neem hiervoor contact op met de gemeente. Vervolgens moet je ook een speciale exploitatievergunning horecabedrijf aanvragen. Deze voorwaarden hebben te maken met openbare orde, veiligheid en zedelijkheid in de omgeving van openbare inrichtingen. De leidinggevenden van een bedrijf moeten hier altijd aan voldoen. Deze is dus heel belangrijk!
Dan de volgende stap: hygiëne. Je moet je inschrijven bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), dit moet iedereen die levensmiddelen produceert of verwerkt, daar ben jij er dus één van. Je moet beschrikken over een HACCP-plan voordat je aan de slag kan.
Misschien wel het allerbelangrijkste voor jou als je een bar wilt runnen: een drank- en horecavergunning. Er zijn ook verschillende eisen waar je als horecaonderneming aan moet voldoen. Deze vergunning vraag je aan bij de gemeente. Ze controleren streng of jij de regels naleeft, dus zorg ervoor dat je de regels kent en deze ook structureel doorgeeft aan jouw (nieuwe) werknemers. De boetes kunnen namelijk behoorlijk oplopen.
Heb je de ambitieuze plannen om in de toekomst uit te breiden, vraag dan deze toekomstige vergunningen ook gelijk aan. Dan heb je die maar op zak! Denk hierbij ook aan een terrasvergunning, deze denk je nu misschien niet nodig te hebben. Maar een terras is altijd een pluspunt voor een bar dus neem deze ook mee!
3. Betalingen
Een eigen rekening openen is een verplichte stap, want je moet zakelijk en privé gescheiden houden. Doe goed onderzoek naar welke bank voor jou het meest gunstig is. Dan moet je je afvragen of je je klanten alleen wilt laten pinnen of dat cash ook een optie is. Bij een bedrijf komen veel cijfertjes kijken, dus ga jij de boekhouding straks zelf doen of besteed je dat uit? Dat zijn allemaal dingen die je vooraf moet bedenken.
4. Spullen aanschaffen
Je kunt bij een groothandel spullen voor het interieur en keuken bestellen, maar je kunt ook kijken of je het duurzamer aan kunt pakken. Houd je een beetje van klussen? Bouw bankjes van bijvoorbeeld steigerhout en pallets, en maak van glazen flessen je eigen hanglampen voor boven de tafeltjes. Supertof én creëert meer sfeer in je bar. Voor de keuken is het belangrijk dat het van goede kwaliteit is, je wilt natuurlijk niet na een korte tijd apparatuur moeten vervangen. Het belangrijkste is toch wel een goede bar koeling, je kunt je klanten natuurlijk geen warm bier voorzetten ;-)! Doe goed onderzoek naar de verschillende opties en let ook vooral op hoe lang je garantie hebt op de apparatuur. Hoe langer de garantieduur, hoe groter de kans dat het supergoede producten zijn.
Succes en heel veel plezier! Wil je meer gedetailleerde informatie? Deze lees je op de website van Ikgastarten