← Terug naar overzicht

Favoriete plek van Louisa in Nijmegen: Botanische tuin

Ik ben een vrij druk en extravert persoon. Toch heb ik ook een kant die soms behoefte heeft aan rust en bezinning. Om dit te bewerkstelligen ben ik o.a. bezig met mindfulness. Is mindfulness nou niet helemaal je ding maar wil je toch tot rust komen? Vandaag mijn favoriete plekje in Nijmegen: de botanische tuin.

Botanische tuin

De Botanische tuin wordt ook wel Hortus Nijmegen genoemd. Het is een hele grote tuin waar o.a. een beekje doorheen stroomt en waar je kunt wandelen over de paden. Dit is erg belangrijk omdat er veel beschermde planten buiten de paden staan. Het is een groene, schone plek waar geen lawaai is. Dit is bijzonder want het ligt in park Brakkenstein, vlak bij de universiteit en de HAN. Kenmerkend aan de tuin is dat er verschillende nagebootste landschappen te zien zijn. Zo is er een heide, een moeras, kalkgrasland, en een vijver. Er vinden regelmatig activiteiten plaats in of rondom de Botanische tuin.

Theetuin

Bij de Botanische tuin zit de theetuin. Hier kun je zitten om wat te drinken of te eten. Het is een natuurlijke omgeving. Ze hebben een eetbare groene tafel (ja, echt!) en een parasol mocht er veel zon en/of regen zijn. Ook hier vinden regelmatig activiteiten plaats. Zowel de Botanische als de theetuin draaien gedeeltelijk op vrijwilligers. De Botanische tuin is ook onderdeel van de Radboud Universiteit en hierdoor ook gedeeltelijk door de RU gefinancieerd. 

Waarom mijn favoriete plek

Het is vooral een plek waar ik mijn rust en bezinning kan vinden. Even weg van alle drukte en stress (die ik vaak zelf op zoek) en tot jezelf komen. Ook in beweging zijn is goed om even al je stress los te laten dus je kunt ook gewoon lekker wandelen door de botanische tuin. Ik ga hier het liefst alleen heen, maar ben er ook wel eens met groepen geweest. Ik doe hier creatieve ideeën op door in het park ergens te gaan zitten en om me heen te kijken. Hier haal ik veel inspiratie uit. 

Openingstijden 

De theetuin en het terras zijn elke werkdag open tussen 11:00 en 16:00 uur. Op zaterdag idem en op zondag van 11:00 tot 17:00. De Botanische tuin is vrij toegankelijk en open van zonsopgang tot zonsondergang. Dit kan met feestdagen en vakantietijden wat afwijken. Nieuwsgierig? Neem vooral eens een kijkje, het is tenslotte vlakbij de campus.