← Terug naar overzicht

Geld lenen voor een onbezorgde studietijd

Als student zijnde weet je er alles van: het studentenleven is leuk, maar vaak ook ontzettend duur. Zeker als je op kamers woont, lopen de kosten soms de spuigaten uit. Naast het collegegeld, de boeken en persoonlijke uitgaven als kleding, etentjes en uitgaan, zit je ook nog met grote uitgaven als de maandelijkse huur, verzekeringen en de boodschappen. Met een bijbaan verdienen veel studenten een aardig centje bij, maar dit salaris is lang niet altijd genoeg om van rond te komen. Een studielening biedt vaak de oplossing. Lenen via DUO is gunstig en populair, maar niet iedereen voldoet aan de voorwaarden. Bedenk je dat er ook dan een manier is om toch je studie te kunnen bekostigen, bijvoorbeeld door een persoonlijke lening af te sluiten

Fijne giften en gunstige leningen 

Hoewel de basisbeurs in 2015 is komen te vervallen voor hbo- en wo-studenten (mbo-studenten hebben hier nog wel recht op) heeft DUO je in financieel opzicht nog steeds heel wat te bieden. Zo is het studentenreisproduct, waarmee je doordeweeks of in het weekend gratis reist met het openbaar vervoer, nog steeds een gift voor studenten die binnen 10 jaar een diploma halen. Na het veranderen van de regeling in 2015 kun je daarnaast als hbo- of wo-student een studievoorschot krijgen. Simpel gezegd is dat een flexibele studielening bij DUO, waarbij je zelf bepaalt hoeveel je leent (uiteraard tot een vastgesteld maximum bedrag per maand). Bovendien kun je het bedrag dat je leent maandelijks aanpassen. Ook kun je collegekrediet bij DUO aanvragen, dat is een lening voor het collegegeld. Daarnaast is er de aanvullende beurs voor studenten waarvan de ouders weinig verdienen. Deze beurs is een gift. Je kunt hier berekenen of je recht hebt op studiefinanciering. 

De beste alternatieven

Een studielening bij DUO is waarschijnlijk de gunstigste lening die je in je leven afsluit. De rente is namelijk bijzonder laag, deze staat momenteel op 0,0%, en je hebt maar liefst 35 jaar (nieuwe stelsel) om de schuld naar draagkracht af te lossen. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen om gebruik te kunnen maken van de studiefinanciering. Zo moet je jonger zijn dan 30 jaar op het moment dat je studiefinanciering ingaat en kun je ook niet eindeloos blijven lenen; als je een studie doet van 4 jaar heb je recht op 7 jaar studiefinanciering. 

Wie niet aan de voorwaarden voldoet kan gelukkig uitwijken naar andere opties, zoals een persoonlijke lening bij de bank. Hierbij leen je eenmalig een bedrag dat je in een vastgestelde periode en tegen een vaste rente aflost. Ben je liever flexibel? Dan is een doorlopend krediet misschien iets voor jou. Hierbij is de looptijd variabel en neem je alleen geld op wanneer je dat nodig hebt. Let wel op dat de rente niet vastligt en dus zomaar kan stijgen. Voor welke lening je ook kiest, leen nooit meer dan je nodig hebt, want op een dag moet alles worden terugbetaald. Tot die tijd heb je dankzij de lening wél een zorgeloze studententijd, en dat is elke cent waard.