← Terug naar overzicht

Hoe ik mijn kamer zocht..... en vond.

Een kamer zoeken in Nijmegen is nog een hele opgave. Wil je particulier of via een woningstichting? Veel huisgenoten of weinig? Zelfstandig? Inwonend bij een gezin? Alles is mogelijk. Buitenom de keuzes, is er ook nog het feit van woningtekort. Een woning vinden is niet heel gemakkelijk, zeker niet als je nog wensen hebt qua oppervlakte en betaalbaarheid. Ik woon inmiddels in een semi-zelfstandig (studenten)appartement, mijn tweede woning sinds ik in Nijmegen woon.

Meteen op zoek naar een kamer

Ik ben in 2015 gaan zoeken naar een woning toen ik begon aan mijn nieuwe studie, inmiddels ben ik geswitcht van studie, maar vanaf moment één ben ik actief gaan zoeken naar een woning. Hoe ik dit deed? In het begin vooral via Facebook. Er zijn verschillende Facebook-groepen waar oproepen staan voor uiteenlopende studentenwoningen. Mijn klasgenoten waren ook op zoek en het was prettig om samen te zoeken naar een woning. Wij zagen een oproep voor een appartement waar ze studenten voor zochten die ervoor open stonden om samen op een terrein te wonen met jonge statushouders. Ik deed (en doe nog steeds) een sociale studie en mijn klasgenoten en ik vonden het wel een aantrekkelijk aanbod, het was goedkoop, we konden met z'n drietjes in het appartement en het sociale aspect aan het woonproject was ook interessant. Wij kwamen in een gebouw met allerlei studenten en dit was vooral erg gezellig. Ook deden wij activiteiten met de jonge statushouders, samen met een aantal buurtbewoners. 

Twee jaar

Hier heb ik uiteindelijk 2 jaar gewoond. Op een gegeven moment kwam ik wat verder in mijn huidige studie en vond ik het te vermoeiend om op een terrein te wonen met zoveel mensen. Ik was nogal een ochtendmens en op het terrein werd het echte studentenleven geleefd. Ik wilde meestal gewoon vroeg mijn bed in en op een gegeven moment leed ik aan slaaptekort. Dit was voor mij het moment om te gaan zoeken naar iets rustigers. Ik wist nu hoe het was om op mezelf te wonen en vond het prettig om iets te zoeken waar ik meer voor mezelf had, het liefst een badkamer, keuken en woon/slaapkamer. Natuurlijk wist ik dat dit veeleisend was, maar ik wilde ook weer niet zo graag weg dat ik met minder genoegen wilde nemen.

SSH&

Inmiddels stond ik al een tijdje ingeschreven bij SSH&. Dit is de studentencorporatie in Nijmegen die zorgt voor huisvesting. Nadeel is dat ik er alleen mag blijven wonen zolang ik nog studeer. Voordeel is dat ik een semi-zelfstandig appartement kon krijgen met eigen voordeur, waardoor ik ook huurtoeslag ontvang. Ik heb geen eigen badkamer, maar wel een eigen wc, keuken, balkon en woon/slaap gedeelte. Ik vind dit prima. Thuis is voor mij vooral een plek waar ik me terug kan trekken, studeren en eten/slapen. In principe is dit een uitvalsbasis, maar geen plek waar ik 24/7 vertoef. 

Tips

Als ik andere mensen tips zou mogen geven is het, dat je niet altijd meteen op de juiste plek terecht komt. Onderhuren is daarom een mooi begin als je niet zeker weet of je op kamers wilt. Je kunt even proeven van het zelfstandig leven en weet meteen of de samenstelling van je onderhuurplaats een geschikte plaats voor jou is. Zo kun je ervoor kiezen om meteen te onderhuren bij een huis met veel huisgenoten, zodat je weet of dit iets voor jou is. Je netwerk inschakelen is ook een goede zet, vraag vrienden om op te letten en je te tippen als ze iets zien. Als je met vrienden wilt wonen kun je het beste particulier zoeken, vaak zijn daar gehele appartementen te huur. En als je er nog geen behoefte aan hebt om op jezelf te wonen, dan kun je altijd nog overwegen om vanuit thuis te reizen naar je studie!