← Terug naar overzicht

Hoe vind je een kamer, studio of appartement in Rotterdam?

Na een aantal jaar in Utrecht te hebben gewoond, ben ik in januari terugverhuisd naar Rotterdam. Aan deze verhuizing ging natuurlijk een flinke zoektocht vooraf. Want het vinden van een studentenwoning in een grote stad is momenteel erg lastig. Daarom zet ik in deze blog een aantal tips en ervaringen op een rijtje.

Woningsites

De makkelijkste manier om de woningmarkt in de gaten te houden, is via woningsites. Vaak is het mogelijk om je hier aan te melden voor automatische updates, wat je een hoop zoekwerk kan besparen. Zelf heb ik mijn huidige studio gevonden via Kamernet. Het nadeel van deze site is wel dat je moet betalen om op woningen te kunnen reageren. Dit is vaker het geval bij woningsites. Check voordat je je aanmeldt bij zo’n betaalde site of het wel betrouwbaar is. Veel websites doen namelijk alsof ze een ruim woningaanbod hebben, terwijl de woningen die er worden geplaatst helemaal niet meer beschikbaar zijn. Bovendien zijn er genoeg andere, gratis mogelijkheden om een kamer, studio of appartement in Rotterdam te vinden!

Gebruik je netwerk

Laat iedereen weten dat je op zoek bent naar een nieuwe woning. Zet het op Facebook en Instagram, en laat het vallen in ieder gesprek. Zo komt er misschien onverwachts wel een geweldige studentenkamer op je pad. Facebook kun je daarnaast ook goed inschakelen om zelf te zoeken. Zeker wanneer je zoekt naar een kamer in een huis met andere studenten. Kijk bijvoorbeeld eens bij de Facebook-groep Woning huren in Rotterdam (vraag/aanbod) of Kamer in Rotterdam.

Wees alert

Het is belangrijk dat je bij je woningzoektocht goed oplet of je met betrouwbare mensen te maken hebt. Er worden bijvoorbeeld veel woningen aangeboden waarbij je je niet kunt registreren bij de gemeente. Als je niets kunt vinden en de wanhoop nabij bent, ben je misschien geneigd om hier toch maar ja op te zeggen. Doe dit niet! Je woont er dan illegaal, waardoor je flinke boetes riskeert en niet zeker weet hoe lang je er kunt blijven. Daarnaast is het slim om te controleren of je huurcontract aan de regels van de Rijksoverheid voldoet. Zo voorkom je dat je voor vervelende verrassingen komt te staan.

Succes!