← Terug naar overzicht

Introductieweken in Utrecht: hoe bereid je je voor?

Ga je na de zomervakantie studeren in Utrecht? Dan kun je de introductieperiode echt niet missen! Een tijd vol prille vriendschappen, feestjes en nieuwe ervaringen. In deze blog lees je hoe je je hier het beste op voorbereid.

Wat kun je verwachten?

In Utrecht wordt jaarlijks de Utrechtse Introductie Tijd ofwel de UIT georganiseerd. Deze introductie duurt dit jaar van 13 tot en met 17 augustus. Tijdens deze vier dagen krijg je de kans om Utrecht, de studentenverenigingen en de uitgaansgelegenheden te leren kennen. Kies je ervoor om je in te schrijven bij een studentenvereniging? Dan kun je hier ook een introductieperiode of ontgroening van verwachten. Daarnaast organiseren veel studies en/of studieverenigingen ook nog een introductieweek. Dit kan plaatsvinden in Utrecht zelf, maar vaak wordt er ook een introductiekamp georganiseerd.

Hoe regel je een slaapplek?

Omdat er tijdens de UIT ’s avonds en ‘s nachts erg veel te beleven is in Utrecht, is het slim om een slaapplek te zoeken. Via de website van de UIT kun je je opgeven voor een slaapplek in een verenigingshuis van verschillende verenigingen.

Doe je ook mee met de introductie van je studievereniging? Probeer dan van te voren uit te zoeken of je een slaapplek nodig hebt. Als (een deel van) deze introductietijd in Utrecht plaatsvindt, is de kans namelijk groot dat ook hier nachtelijke feestjes bij inbegrepen zitten. Het komt vaak voor dat je dan bij je studentmentoren terecht kunt.

Wat neem je mee?

Of je nou tijdens de UIT in een verenigingshuis gaat slapen of meegaat op een introductiekamp of ontgroening, het is belangrijk dat je de juiste spullen bij je hebt. Blijf je ergens logeren tijdens de UIT? Zorg dan dat je kleding en schoenen bij je hebt die wel een stapavondje aankunnen!

Voor een introductiekamp of ontgroening krijg je vaak een paklijst mee. Bij een ontgroening moet zo’n lijst vaak streng nageleefd worden. Meer of minder meenemen wordt niet gewaardeerd. Bij een introductiekamp heb je vaak meer vrijheid. Spullen die handig zijn om mee te nemen? Een powerbank, wat paracetamolletjes en, afhankelijk van het weer, een regenjas. Als je nog ruimte in je tas overhebt, is het ook fijn om een spuitbus textielverfrisser (of gewoon veel deo) mee te nemen. De kans dat alle kleding die je bij je hebt vies wordt, is namelijk vrij groot!

Waar ga je heen?

Tijdens de UIT is er van alles te beleven in Utrecht. De studenten(sport)verenigingen hebben alles uit de kast getrokken om te laten zien wat voor leuks er allemaal te doen is. Er is veel te veel om in vier dagen te zien. Dus er moeten keuzes gemaakt worden. Vaak hebben de mentoren wel al een beetje een plan. Toch is het ook handig om van te voren zelf te bedenken waar je heen wilt. Twijfel je of je lid wilt worden van een bepaalde vereniging? Ga daar dan zeker even langs om de sfeer te proeven.