← Terug naar overzicht

Parijs bovenaan lijst beste studentensteden gesponsord

Het Britse bedrijf Quacquarelli Symonds (QS), het bedrijf dat ook verantwoordelijk is voor de bekende ranglijsten van beste universiteiten ter wereld, heeft nu ook een vergelijkende lijst opgesteld van beste studentensteden ter wereld om te studeren in het buitenland. Bovenaan de lijst staat Parijs. 

Parijs staat op de eerste plaats, gevolgd door Melbourne, Tokyo, Sydney en Londen. Londen en Berlijn zijn de enige twee andere Europese universiteiten op de lijst. De lijst werd, in vergelijking met vorig jaar uitgebreid. Nu worden er 75 universiteiten gerangschikt, in plaats van 50. De volgende indicatoren werden in rekening gebracht om de universiteiten te rangschikken: de betaalbaarheid, de mix in studenten (hoeveel verschillende nationaliteiten), de aantrekkelijkheid (inclusief veiligheid en gezondheid en werkgevers activiteit. Zo haalt bijvoorbeeld Kuala Lumpur een eerste plaats op vlak van betaalbaarheid, maar haalt het slechts een 71steplaats op vlak van aantrekkelijkheid.

In Parijs vind je wereldvermaarde universiteiten als Université Paris-Sorbonne, Cité Internationale Universitaire de Paris, École nationale supérieure des Beaux-Arts, Lucie-Aubrac, École Normale Supérieure, en Université Paris Descartes, daarnaast vind je er ook tal van hogescholen, maar ook taalscholen waar er vooral Frans wordt gedoceerd.

Parijs is een van de populairste bestemmingen om Frans te studeren in Frankrijk. Doordat men volledig ondergedompeld wordt in de Franse taal en cultuur, zal de kennis van het Frans er veel sneller op vooruitgaan. Dit is zowel voor volwassenen die hun kennis van het Frans willen bijschaven interessant, als voor jongeren die zich willen voorbereiden op een toekomstige studie op een Franse universiteit. EF is een van de grootste taalscholen ter plaatse en biedt lessen voor kinderen, jongeren en volwassenen aan voor verschillende niveaus en biedt de keuze aan tussen intensieve lespakketten met tientallen uren per week en pakketten met slechts een beperkt aantal uren per week.

De kwaliteit van het onderwijs in Parijs staat buiten kijf, en de stad heeft dan ook, buiten universiteiten en taalscholen,veel te bieden. Iets wat door Quacquarelli Symonds mee in hun berekening werd opgenomen. Hoewel het soms een dure stad kan zijn, heeft het een aantal aspecten die de aantrekkelijkheid buitengewoon hoog maken. Zo vind je er tal van bezienswaardigheden als: de Basilique du Sacré-Cœur, de Eiffeltoren, de Avenue des Champs-Élysées, Notre-Dame van Parijs, en nog ontelbare andere sites die tot de werelderfgoed behoren.  Daarnaast zijn de uitgaansmogelijkheden niet gering. Je vindt er werldvermaarde clubs en discotheken als Nouveau Casino, La Bellevilloise, La Java en Aquarium Club. Wie Frankrijk bezoekt kan er ook niet omheen, de stad heeft een restaurantcultuur als geen ander. Er zijn dure en minder dure restaurants en ze hebben allen een ding gemeen: kwaliteit en smaak.

 

Zo zie je maar dat een goede studentenstad meer is dan enkel een goede universiteit.