← Terug naar overzicht

Tips om te zorgen voor je lichaam als student

Het is algemeen bekend dat het studentenleven niet bepaald goed is voor je lichaam. Bier drinken als water, kant en klare noedels als avondeten en geen tijd om te sporten. Vooral een lidmaatschap bij een studentenvereniging levert de nodige extra kilo’s op. Uit onderzoek is gebleken dat studenten die lid worden van een vereniging gemiddeld 2,1 kilo aankomen in de eerste drie maanden. Dat is heel flink. Het is niet goed voor je lichaam en ook niet bepaald goed voor je zelfvertrouwen. Daarbij komen nog de korte en onregelmatige nachten, die van invloed zullen zijn op je concentratievermogen tijdens je studie. Meerdere negatieve gevolgen dus, die voorkomen kunnen worden. Hoe houd je het in de hand en zorg je goed voor je lichaam en geest?

Geniet, maar drink met mate

Een irritant cliché, maar toch zo waar. Alcohol is slecht voor zowel je hersenen als voor je lichaam. Dat weten we allemaal. Toch drinkt de gemiddelde student ontzettend veel. Uit onderzoek onder 2000 eerstejaars studenten van het UMC Groningen kwam naar voren dat verenigingsleden gemiddeld 12 glazen per week meer dronken dan voorheen. Sommige studenten kwamen aan een totaal van 40 glazen in de week. Dat is zo’n 6 glazen per dag!

Alcohol heeft een schadelijke werking op de ontwikkeling van de hippocampus, het hersengebied dat belangrijk is voor leren en geheugen. Niet echt bevorderlijk voor je studie dus. Daarnaast bevat alcohol ook veel calorieën, waardoor die kilo’s er zo snel aan komen. Als je dit weet, is die leuze dus niet zo gek. Natuurlijk kan alcohol een feestje veel leuker maken, maar een avondje op de bank kan ook heel leuk zijn zonder die 5 bier. Plan in een week een paar alcoholvrije dagen in of beperk het tot 1 glaasje. Ben je bang dat mensen je een mietje vinden als je niet drinkt? Allesbehalve! Uit ervaring weet ik dat velen het juist heel moedig en stoer van je vinden als je aangeeft het vandaag liever bij cola te houden. 

Iedereen kan een kok zijn

Het is erg verleidelijk om na een lange dag een pizza te bestellen of een kant-en-klaar maaltijd uit het schap te rukken bij de Appie. Echter, deze maaltijden bevatten veel vetten, zout en niet of nauwelijks voedingsstoffen. Ze doen niks goeds voor je lichaam en leveren je alleen meer kilo’s op.
Het koken van een gezonde maaltijd hoeft helemaal niet lastig te zijn. Beperk vooral kant-en-klare ingrediënten en kook met veel groenten en goede vezels. Laat vlees en kaas eens staan, ook vegetarisch kun je super lekker koken! Dit is bovendien ook nog eens goed voor je portemonnee.

Denk bijvoorbeeld aan volkorenpasta met een tomatensaus gevuld met aubergine, courgette, paprika en wortel. Of maak een lekker pittige curry met bloemkool en kikkererwten en serveer het met zilvervlies rijst. Ook kun je denken aan wraps met een bonenmix en verschillende groenten. Allemaal goed voor je lijf en zo gepiept!

Sporten met plezier

Geen tijd hebben om te sporten is vaak onzin. Kijk een aflevering van je favo serie per week minder en ga in plaats hiervan lekker bewegen. Kies een sport die je leuk vindt, dan maak je er sneller tijd voor vrij. Een andere tip is om een teamsport te doen of samen te gaan met een vriend(in). Dit is een stok achter de deur: je doet het niet alleen voor jezelf, maar ook voor je teamgenoten of vriend(in). Bovendien is het supergezellig. Drink bij de borrel achteraf een spaatje rood en je voelt je erna als herboren.