← Terug naar overzicht

Uit huis: Mijn eerste kamer

Mijn eerste keer uit huis gaan was op mijn 18e. Ik had een tussenjaar en was zoveel bij mijn vriendje toen dat het eigenlijk ook heel logisch was. Wel vond ik het te eng om echt helemaal in m’n uppie een plekje te zoeken. Samenwonen was nog veel te vroeg, dus bleven we lekker veilig bij zijn ouders wonen. Echt op mezelf wonen kwam een paar jaar later en dat was echt geen makkelijke klus.

Het lijstje

Voor ik kon gaan zoeken moest ik natuurlijk wel weten wat ik nu precies zocht. Wat ik kan betalen, waar ik wilde wonen, hoe groot het moest zijn. Het begon natuurlijk met een onmogelijk eisen lijstje. Ik had geen inkomen (wel stufi), wilde zo min mogelijk huisgenoten en genoeg ruimte voor een bed, bureau én een bank. Daarboven op had ik ook nog eens een huisdier. Ik kan je vertellen, in Den Haag kom je met dit lijstje niet ver. Dus moest ik eisen schrappen. Na een wat acceptabeler lijstje gemaakt te hebben kon ik gaan zoeken.

De zoektocht

Waar je dan vervolgens een kamer kan vinden... Ik had geen flauw idee. Maar Google is iedereens vriend. Er kwam van alles voorbij. Makelaars websites, Kamernet.nl, vage Facebook-groepen. Bij de meeste was er wel iets van een abonnement of kosten vooraf, maar om nou op alle websites een lidmaatschap te nemen vond ik een duur grapje. Ik ben toen eerst gaan rondkijken vooral. Vaak kon je namelijk wel al alle advertenties zien, alleen niet zonder te betalen reageren. Bij Kamernet had ik het beste gevoel dat er iets tussen zou kunnen zitten en zodra ik de eerste keer iets leuks had zien staan heb ik me geregistreerd.

Het eerste berichtje

De eerste keer reageren vond ik best spannend. Wat als dit het meteen is? De foto’s waren leuk, het was te betalen, niet heel erg klein en er stond niet specifiek geen huisdieren toegestaan bij. Ik zag mezelf er al praktisch wonen. Helaas mochten er toch geen huisdieren, dus moest ik weer verder zoeken.

Ik ben uiteindelijk bij een aantal kamers zelfs langs geweest, maar toch waren er vaak addertjes onder het gras. Foto’s die niet helemaal overeenkwamen met de werkelijkheid, verborgen kosten, claims van toeslagen die niet aan te vragen waren. Het was nog best lastig om iets goeds te vinden door alle advertenties heen.

Mijn eigen plekje

Uiteindelijk kwam er toch na weken zoeken een kamer die aan alles en meer leek te voldoen. Huisdieren toegestaan, 25m², balkon, badkamer en keuken met maar 1 persoon delen. En dat voor maar €350,- inclusief. Koopje!

Na alle kamers die het net niet waren had ik nu eindelijk toch m’n eigen plekje. Het was natuurlijk niet perfect. De huisgenoot leek nog nooit een schoonmaakdoekje aangeraakt te hebben, de wasmachine had schimmel en de keuken had muizen. Lang heb ik het er niet uitgehouden, maar mijn eerste eigen plekje was het wel helemaal waard.

TIP: Bekijk onze te huren kamers pagina en zie meteen een breed aanbod.