← Terug naar overzicht

Wat is een BKR-registratie?

Je hoort het de laatste tijd vaak: BKR-registratie dit, lening dat. Maar hoe zit het nou eigenlijk echt? Wanneer krijg je zo’n registratie en wat houdt dit in? Wij gingen op onderzoek uit, zodat we jou kunnen informeren.

Wat is een BKR-registratie?

Nederland heeft een Centraal Krediet Informatiesysteem bij stichting BKR. Elke lening of krediet wordt vastgelegd door de geldverstrekker in dit systeem. Dat wordt een BKR-registratie genoemd. Deze registratie is dus eigenlijk een overzicht van alle leningen die je hebt afgesloten. Eventuele betalingsachterstanden die je hebt opgebouwd horen hier ook bij. 

Waarom wordt er gebruik gemaakt van een BKR-registratiesysteem?

Geldverstrekkers kunnen door middel van dit systeem bepalen of het nog verantwoord is om jou een lening aan te bieden. Dit is natuurlijk niet de enige factor waar geldverstrekkers rekening mee houden. Ze kijken bijvoorbeeld ook naar jouw inkomen en dat van je partner (als het al zo ver is). Zo weten de geldverstrekkers of jij in staat bent de schuld terug te betalen.

Als student heb je toch sowieso een BKR-registratie?

Nee, dat is dus precies niet waar. Veel studenten denken dat ze, door de lening van ome DUO, automatisch een BKR-registratie hebben. Want, zie alinea 1, elke lening of krediet wordt vastgelegd door de geldverstrekker in dit systeem. Maar omdat DUO een overheidsorgaan is, en de overheid het niet nodig vindt om die informatie te delen, wordt dit niet bij het BKR geregistreerd. Een studielening wordt namelijk niet gezien als consumptief krediet.

Hoe voorkom je een BKR-registratie?

Het is eigenlijk heel simpel: sluit geen lening af. Let wel op, want tegenwoordig heb je deze registratie sneller aan je broek dan je “Vo voor de Preses” kunt zeggen. Als je bijvoorbeeld een telefoonabonnement met toestel neemt, heb je al een registratie. Dit wordt namelijk als lening gezien. Neem in plaats daarvan een Sim Only abonnement. Dan heb je geen registratie en je bent ook nog eens goedkoper uit dan met een abonnement met toestel. Wil je helemaal op de kleintjes letten? Neem dan een Sim Only met een refurbished iPhone.

Hypotheek en studieschuld

Stel je bent afgestudeerd en je wilt een huis kopen, kan dat dan wel met een je studieschuld of een BKR-registratie? Het antwoord op je vraag is: ja! Het is mogelijk om met enige schuld een hypotheek af te sluiten. Meerdere factoren bepalen namelijk hoe hoog de eventuele hypotheek mag zijn. De geldverstrekker doet een zogenaamde ‘inkomens-lasten-toets’. Aan de hand van jouw situatie wordt dan bepaald welke hypotheek voor jou verantwoord is.

Meer weten over je financiële situatie tijdens je studententijd? Kijk op onze geldzaken pagina.