Hoe is het om een stewardess te zijn?

1 Jun 2018
5 min leestijd

Vliegen, mooie landen bezoeken en met veel mensen in contact komen… Stewardess zijn heeft vele voordelen! Wat zijn andere voor- en nadelen van deze baan? Je leest het in dit interview met een Transavia stewardess!

Wanneer wist je dat je stewardess wilde worden?

“Vroeger was ik altijd al reislustig. Daarnaast werkte ik graag in de horeca. Toen ik een vacature voor cabin attendant voorbij zag komen was ik meteen verkocht: de perfecte combinatie van reizen en hospitality! Op dit moment werk ik al een aantal jaren als stewardess en ik vlieg nog steeds met heel veel plezier.”

Welke opleiding(en) heb je gevolgd om stewardess te worden?

“Je hebt minimaal een havo- of mbo4-diploma nodig als je bij een vliegmaatschappij solliciteert. Zelf heb ik de opleiding Stewardess gevolgd bij Tio Rotterdam. Je kunt er steward of stewardess mee worden, leert alles van de luchtvaart én nieuwe talen. Ook loop je direct stage bij een vliegmaatschappij.”

Wat vond je het leukste gedeelte van de opleiding?

“Het leukste aan de opleiding is dat het heel praktisch is; zo kun je bijvoorbeeld een luchtvaartstage van minimaal vijf maanden volgen. Ook werk je veel in groepen, waardoor je een hechte band krijgt met je medestudenten. Na een jaar heb ik nog steeds veel contact met mijn oud-studiegenoten. Maar vergis je niet: het is ook veel en lang leren.”

“Toen ik stage liep bij Transavia, kon ik daar gelijk een baan als stewardess krijgen na mijn studie. Bij Transavia kun je namelijk al vanaf 18 jaar aan het werk. Bij andere maatschappijen als KLM moet je minimaal 21 jaar zijn om aan de slag te mogen. Gelukkig heeft Tio de juiste contacten.”

En welk deel van je opleiding vond je minder leuk?

“Je maakt lange dagen en het is zeker hard werken, waardoor het af en toe wel zwaar is. Maar wanneer je je ‘wing’ (een badge die je op je jasje krijgt gespeld) ontvangt, maakt dat alles weer goed. Dit betekent dat je officieel klaar bent met de opleiding en dat je mag vliegen!”

Hoe is het om stewardess te zijn?

“Het werken met zo veel verschillende nationaliteiten is geweldig. Je hoort ook van iedereen leuke verhalen. Als ik met passagiers praat, dan hoor ik de meest uiteenlopende verhalen. Ik vind het heel interessant om te horen wat het doel is van de reis van een passagier. Daarnaast mag je vliegen naar de mooiste bestemmingen en je verblijft er vaak ook een paar dagen. Dat is natuurlijk ook de andere kant: je bent veel van huis!”

Wat voor werktijden heb je?

“De werktijden zijn heel verschillend. Ik vlieg zowel in Europa als intercontinentaal. Onze aanmeldtijden kunnen bijvoorbeeld in de ochtend zijn, maar ook laat in de avond. De vluchtduur is ook verschillend. Op dit moment zit ik in Bahrein; dat is maar zes uur vliegen. Maar ik kan mezelf ook opgeven voor een vlucht naar Buenos Aires, dan ben ik 14 uur onderweg! We hebben per maand verschillende vluchten en mogen zelf ons rooster maken.”

Voor je werk reis je natuurlijk veel. Naar welke landen reis je het liefst?

“Ik ben erg fan van Zuid-Amerika. Costa Rica, Buenos Aires, Rio de Janeiro, Sao Paulo, Panama en Havana zijn allemaal mooie bestemmingen die ik heb bezocht. Het eten is fantastisch: ze hebben daar het lekkerste vlees en de beste vis. En heerlijke cocktails!

Zijn er ook landen waar je liever niet naartoe gaat?

“Ik vind alle bestemmingen fantastisch. Elke stad heeft wat te bieden. Wel zie je door dit werk het grote contrast tussen arm en rijk. Dan besef ik wel hoe goed wij het in Nederland hebben. Ik ben al een aantal keer in New Delhi (India) geweest.

Heerlijk eten en prachtige cultuur, maar veel mensen daar zijn hartstikke arm. Ik vond het de eerste keer dat ik er kwam een echte cultuurshock.”

Heb je veel vrije tijd in het buitenland?

“Dat verschilt per bestemming. Er zijn bestemmingen waar we zeven of acht dagen blijven, maar er zijn ook minder lange stops waar we maar 24 uur zijn. Soms gaat iedereen zijn eigen weg (wat soms helemaal niet erg is J), maar vaak doet de crew veel samen. Afgelopen week had ik bijvoorbeeld een stop van 48 uur in Havana, waarbij we met z’n allen een guided tourdoor de stad hebben gemaakt en heerlijk met zijn allen hebben gegeten bij een lokaal restaurant.”

Welke vaardigheden heb je nodig als stewardess?

“Het is belangrijk om sociaal, flexibel en geduldig te zijn. Je komt in contact met zowel veel verschillende collega's als verschillende passagiers aan boord, en daar moet je goed mee kunnen omgaan.”

Is een carrière als steward of stewardess iets voor jou? Kom naar de open dag van Hogeschool Tio Rotterdam! Daar vertellen ze je graag meer over de opleiding.