Studentensteden in Nederland

Nederland is echt een studentenland! En dat zie je gelijk terug in het aantal studentensteden in Nederland. In Nederland studeren elk jaar zo ongeveer 600.000 HBO en WO studenten. Een groot gedeelte van de studenten gaat ook op kamers in de stad waar zij gaan studeren. Of een stad een studentenstad is heeft voornamelijk te maken met het aantal studenten dat in de stad studeert en woont, maar ook of er veel actieve studentenverenigingen zijn. Nederland telt nu 18 studentensteden met meer dan 10.000 studenten in de stad! Nederland heeft 18 studentensteden met meer dan 10.000 studenten Nederland telt 18 steden met meer dan 10.000 steden. Het is dus sowieso leuk om te gaan studeren in een van de onderstaande steden.

Wil jij zorgverzekeringen vergelijken als student? Vaak is het niet leuk om te doen en kost het veel tijd. Maar overstappen naar een studenten zorgverzekering met korting kan je veel geld besparen. Dankzij onze Poliswijzer kun je gemakkelijk de goedkoopste studentenverzekeringen vergelijken en uitkiezen welke het beste bij jou past. 

De hoofdstad van ons kleine kikkerlandje. Naast het grootste aantal coffeeshops, de meeste toeristen en de grootste voetbalclub zijn hier ook de meeste studenten van Nederland te vinden. Met 100.000 is Amsterdam de grootste studentenstad.

Een avondje NAC, Carnaval in Kielegat en de bourgondische levensstijl. In Breda geniet je van het leven! Het studentenleven in Breda is een echte aanrader. Proef hier van de Brabantse gezelligheid met de randstad om de hoek.

De Prinsenstad, het dorpse gevoel in een kleine stad precies tussen Den Haag en Rotterdam. Met ruim 100.000 inwoners waarvan een kwart studerend is het studentenleven prima in Delft!

'Het bos van de Hertog' de originele naam van Den Bosch. De stad die ook wel Klein Rome werd genoemd door de rijke historie. Naast ouderwetste bijnamen wordt 's-Hertogenbosch elk jaar in februari omgedoopt tot Oeteldonk wanneer de Brabantse gezelligheid haar toppunt bereikt tijdens carnaval. Maar de rest van het jaar is Den Bosch ook een prima plek om te studeren en te leven.

De hofstad, waar de tweede kamer te vinden is en de woonplaats van Koning Willem Alexander. Buiten het binnenhof en Madurodam heeft Den Haag nog veel meer te bieden!

Door de oude gloeilampen fabriek van Philips wordt Eindhoven ook wel lichtstad genoemd. Maar deze stad is meer dan alleen een fabriek en een voetbalclub met dezelfde naam. De stad heeft ook heel veel voor studenten te bieden. Maar hoe ziet het studentenleven er in Eindhoven uit?

In het Oosten van het land helemaal tegen de Duitse grens aan vind je de studentenstad Enschede. Door het mooie historische centrum is het goed vertoeven voor menig student.

In het hoge noorden ligt 'Grunn' oftewel Groningen. Ookal ligt het een beetje uit de richting van de drukke randstad. Groningen is echt the place to be tijdens je studententijd! Met de laagste gemiddelde leeftijd en meer dan 50.000 studenten is het er altijd feest! Wil je meer informatie kijk dan op Studeren in Groningen.

Net voorbij de afsluitdijk ligt een pareltje van een studentenstad. Waar Cambuur het vaker aflegt tegen de plaatselijke SC, wint Leeuwarden het wel van Heerenveen als het gaat om beste studentenstad van Friesland. Met verschillende Universiteiten en Hogescholen binnen de stadsgrenzen heeft de stad genoeg te bieden.

De sleutelstad, zonder grote voetbalclub maar met een hoog studenten gehalte. Naast de grote Universiteit Leiden en de internationale Webster University zijn er ook genoeg HBO opleidingen. Leiden staat bekend als een echte studentenstad en heeft dan ook veel te bieden voor studenten. Alleen al de introductieweek EL CID is een begrip in Leiden en omgeving.

De Zuidelijkste studentenstad van ons land. Met veel internationale studenten is het er altijd gezellig! Maar in Maastricht is het bourgondisch genieten. Met een hele rijke historie is Maasticht één van de oudste steden van Nederland. Daarbij is het ongeveer de enige stad waar daadwerkelijk heuvels te vinden zijn, voor de sportievelingen onder ons.

'Het Havana aan de Waal' hoe de staat ook wel genoemd wordt. Voor studenten een prima stad om te vertoeven. Met een internationaal georienteerde universiteit en verschillende hogescholen zijn er genoeg studenten te vinden.

Rotterdam, 'De havenstad' verbindt West-Europa met de rest van de wereld. Maar het is ook één van de grootste studentensteden van Nederland. Met de beroemde Erasmus Universiteit en tal van HBO opleidingen is er voor ieder wat wils.

Ben je van plan in Tilburg te gaan studeren? Vooral doen! Tilburg heeft zich namelijk echt als studentenstad ontwikkeld. De jaarlijkse TOP week is daar een goed voorbeeld van. Door deze introductieweek leer je directal je mede Tilburgse studenten kennen.

Utrecht 'de Domstad' centraal gelegen in Nederland en een prima studentenstad! Met de Universiteit Utrecht en verschillende HBO opleidingen heeft Utrecht voor iedereen wat te bieden! Wil je meer weten over het studeren in utrecht?