Recept: vegetarische curry
Als student stel je een paar eisen aan recepten voor het avondeten. Het koken moet snel en makkelijk zijn, de ingrediënten goedkoop en het resultaat lekker en het liefst gezond. Niet voor niets dat curry een écht studentengerecht is. Lees verder voor mijn recept!
Ingrediënten
(voor zo’n vijf hongerige studenten)
• 1 pak rijst (400 gram) (ik gebruik altijd zilvervliesrijst)
• 1 kilo (diepvries)groenten zoals Thaise groenten of peultjes
• 1 groot blik kokosmelk (400 ml)
• 1 groot blik tomatenblokjes (400 gram)
• 1 blikje tomatenpuree (140 gram)
• 1 eetlepel olijfolie
• 1 ui
• 1 teen knoflook
• ½ rode peper
• 1 grote eetlepel kerriepoeder
Bereidingswijze
1. Zet de waterkoker aan en kook de zilvervliesrijst volgens de verpakking.
2. Snipper ondertussen de ui en snijd de knoflookteen in kleine stukjes. Halveer de rode peper en haal de zaadjes eruit en snijd daarna ook de peper in kleine stukjes.
3. Verwarm de olijfolie in een grote koekenpan of wok en voeg de ui, knoflook en peper toe.
4. Voeg de (diepvries)groenten toe aan deze pan. Als de groenten een beetje ontdooid zijn, voeg dan de kokosmelk, tomatenblokjes, tomatenpuree en de kerrie toe. Laat dit een tijdje sudderen.
5. Giet ondertussen de rijst af en doe de rijst bij de saus zodat deze de saus een beetje in zich opneemt.
6. Serveer op diepe borden.
Variaties
Dit was mijn basisrecept voor een curry zonder pakjes of zakjes. Het handige aan een curry is dat je er eigenlijk al je kliekjes in kwijt kan. Wanneer ik een extra bite wil toevoegen doe ik er zelf vaak nog kikkererwten of blokjes geroosterde zoete aardappel bij. Als jij nu niet zonder vlees of vis kunt, dan is het ook lekker om kip of witvis toe te voegen. Voor een zoetere curry voeg je een handje rozijnen toe. En ook qua groenten kun je veel variëren. Diepvriesgroenten zijn het allergoedkoopst, maar peultjes, erwten, sperziebonen, aubergine, paprika en courgette zijn ook allemaal lekker om toe te voegen.
Et voilà! Je curry is klaar! Wedden dat iedereen hem lekker vindt? Hij staat binnen een kwartier op tafel en kost je nog geen €2 p.p.. Je krijgt meteen je dagelijkse portie groenten binnen. Meer inspiratie nodig voor studentenmaaltijden? We hebben ook gezonde budgetproof recepten en recepten die je kunt invriezen voor je op een rijtje gezet. Eet smakelijk!