Smakelijk koken met een studentenbudget

15 Mar 2024
3 min leestijd

Als student word je regelmatig geconfronteerd met de uitdaging om een smakelijke maaltijd te bereiden met beperkte tijd, een klein budget en misschien een smalle keuken. Daarom hebben wij voor jou vier onmisbare tips op een rijtje gezet zodat je ook als student je kookkunsten kan verbeteren en niet hoeft in te leveren op smaak en gezondheid.

1. Plan vooruit

Hier begint het allemaal mee: plan aan het begin van de week welke gerechten je wil maken de aankomende week. Het kan een uitdaging zijn om met een klein budget gezond en gevarieerd te koken. Kijk eens in de voorraad kast wat je nog hebt staan en wat er in de aanbieding is bij de supermarkt waar je vaak boodschappen doet. Kies als het kan voor seizoensproducten, want deze zijn meestal het voordeligst. Maak een lijstje met de ingrediënten die je nodig hebt. Dit voorkomt dat je tijdens het rondje supermarkt impulsaankopen doet. Door vooruit te plannen, maak je een betere inschatting van de kosten en kan je misschien een pot tomatensaus twee keer gebruiken in plaats van dat je het in de prullenbak gooit. Heb je geen inspiratie voor gerechten? Bekijk dan eens deze pagina van Jumbo waar diverse budget-recepten opstaan en ook nog eens binnen 30 minuten klaar zijn.

2. Maak extra porties

Nu de boodschappen in huis zijn gehaald voor aankomende week, is tijd om te gaan koken. Het komt weleens voor dat je ingrediënten over hebt om nog een portie te maken. Gerechten zoals soepen en saus voor pasta's en rijst kun je makkelijk invriezen. Gooi daarom de extra ingrediënten niet weg, maar maak nog een portie en vries dit in. Dit kan nog weleens goed van pas komen als je een avond niet veel tijd hebt om te koken en dit is ook een beter alternatief dan voorverpakte maaltijden of een diepvries pizza.

3. Plantaardige eiwitten

Een stukje vlees of vis is altijd lekker, maar het kost ook wat. Daarom kun je ook kiezen voor plantaardige opties die als vervanger dienen. Je kunt bijvoorbeeld gerechten maken met linzen, bonen of kikkererwten. Deze ingrediënten zijn niet alleen rijk aan eiwitten, maar ze zijn ook nog eens goed voor de spijsvertering en geven een verzadigd gevoel want ze bevatten veel vezels. Ook tofu en tempeh zijn goede vervangers. Door ze te marineren met kruiden kun je de smaak van vlees goed nabootsen.

4. Middagje bakken

Zin om een keer wat anders te doen dan uitbrakken of studeren in het weekend? Ga dan een middagje bakken. Maak iets lekkers met veel granen. Zoals bananenbrood, muffins of havermoutkoekjes. Dan heb je meteen gezonde ontbijtopties of snacks gemaakt voor de aankomende dagen.

Dit waren onze vier tips om tijdens je studententijd snel, betaalbaar en gezond te koken. Lees ook eens onze blog over lekkere en makkelijke vegetarische recepten als je inspiratie op wil doen.