← Terug naar overzicht

De voordelen van thuiswerken

Thuiswerken, tegenwoordig een veelgebruikte en bekende term. Steeds meer mensen gaan voor zichzelf aan de slag. Daarnaast bieden steeds meer bedrijven de mogelijkheid om een of meerdere dagen per week je werkzaamheden thuis te verrichten. Hoewel je gebrek hebt aan collega’s om je heen en de verleiding tot andere klusjes erg groot kan zijn, zien veel mensen thuiswerken juist als luxe. Het maakt je flexibeler en geeft je de ruimte je werk goed af te stemmen op je privéleven. Benieuwd naar voordelen van en tips voor een ‘kantoor aan huis’? Lees dan verder!

Werken in je eigen ritme

Wanneer je op kantoor werkt, moet je vaak voldoen aan de standaard werkuren die daar gelden. Dit hoeft niet als je vanuit huis werkt. Ben je een avondmens die liever wat later opstart en langer doorgaat? Geen enkel probleem! Thuiswerken geeft je de optie om te werken in het ritme dat goed bij jou past. Sta op als je goed uitgeslapen bent en neem daarna rustig de tijd voor een ontspannen douche. Ontbijten kan je doen terwijl je vast de eerste mails beantwoordt.

Als je wat later begonnen bent, is dat geen enkel probleem. Je gaat gewoon wat langer door, eventueel nog na het avondeten. Waak er wel voor dat je niet teveel uren gaat maken door het gebrek aan collega’s die je naar huis sturen. Houd dus netjes bij hoeveel uur je maakt en pas deze aan op het ritme waar jij je fijn bij voelt.

Een prettige werkomgeving

Iedereen heeft wel een favoriet plekje in huis waar je goed en efficiënt kan werken. Of dit nou aan de keukentafel, op de bank of op het balkon is, dat maakt niks uit! Als je thuis aan het werk gaat, kan je helemaal zelf kiezen waar je dat doet.

Toch is het voor de meeste mensen handig om een duidelijke werkplek in te richten in huis. Zo kun je beter je werkzaamheden scheiden van je dagelijkse leven. Het kan een aparte werkkamer zijn, maar ook een hoekje in de woonkamer. Besluit je dus (vaker) thuis te gaan werken, breng dan even een bezoek aan een meubelwebsite of -zaak. Schaf een goed bureau aan en neem een kijkje bij de bureaustoelen om te vergelijken welke het meest comfortabel is. Pimp je werkplek op met wat leuke plantjes en foto’s en je gaat ongetwijfeld met plezier aan de slag.

Goede werk-privé combinatie

Thuiswerken is ideaal te combineren met je privéleven. Heb je een hond die regelmatig uitgelaten moet worden? Doe dit dan als pauze! Niet alleen fijn voor de hond, ook voor jezelf. Een beetje frisse lucht en beweging doet je goed en zorgt ervoor dat je daarna weer hard aan het werk kan.

Ook huishoudelijke klusjes zijn goed te combineren met werk. Stop er na het afmaken van een deadline een wasje in en hang deze op als je volgende taak af is. Of doe een boodschap als pauze. Zo kan je na een lange werkdag meteen aan de slag in de keuken en voorkom je een teveel aan boodschappen omdat je hongerig naar de supermarkt moest.

Tenslotte is thuiswerken natuurlijk goed te combineren met kinderen. Als ze naar school gaan, kan jij aan de slag. Zijn ze thuis, heb je alle aandacht voor ze. Mocht je dit combineren, probeer het dan wel goed gescheiden te houden. Werk is niet goed te verrichten als je continu afgeleid wordt door ongeduldige kids. Daarnaast kan je ze pas echt aandacht geven als je het werk aan de kant legt. Plan daarom goed en maak het haalbaar. Dan kun je optimaal genieten van de voordelen van thuiswerken.