← Terug naar overzicht

Je eigen auto? Dit moet je weten

Het kopen van een auto is altijd spannend. Vooral als het je eerste is! Meestal kijken studenten naar een tweedehandsauto. Maar hier zitten een aantal risico’s aan verbonden. Het kan zomaar een miskoop zijn! Lees daarom onze tips, voordat je een auto koopt.

Het is altijd handig om iemand met autokennis mee te nemen. Neem bijvoorbeeld je vader, broer of een vriend mee. Ken je een automonteur? Nog beter!

Autoverzekeringen

Een auto kost meer dan je denkt. Je moet tanken, motorrijtuigenbelasting betalen, een parkeervergunning aanvragen en een autoverzekering afsluiten. Een racemonster verzekeren is duurder dan een auto met weinig pk’s. En je betaalt meer wegenbelasting voor een dieselauto dan een benzineauto. Hier moet je dus allemaal rekening mee houden bij de aanschaf! Er zijn ook verschillende autoverzekeringen. Zo heb je de verplichte WA-autoverzekering. Hiermee ben je verzekerd bij schade die je aan andere auto’s toebrengt. Je krijgt nooit de schade aan je eigen auto vergoedt. Tenzij iemand anders de schade heeft toegebracht. Dan vergoedt hun verzekering de schade aan jouw auto. Mensen met een oude auto kiezen vaak voor deze verzekering. Deze verzekering is ook het goedkoopst.

Je hebt ook een WA-plus autoverzekering. Hiermee ben je verzekerd bij schade aan andere auto’s. Ook worden sommige schades aan de eigen auto vergoedt. Denk aan diefstal-, inbraak- en ruitschade Daarnaast ben je verzekerd bij diefstal, inbraak en ruitschade. Deze verzekering wordt geadviseerd bij niet al te oude auto’s. Dat is ongeveer tussen de zes en tien jaar oud. Ten slotte is er de
All Risk autoverzekering. Je bent hiermee ook verzekerd bij alle schade aan je eigen auto. Ook als je die zelf hebt veroorzaakt! Deze verzekering is het meest uitgebreid, maar ook het duurst. Want: hoe beter je verzekerd bent, hoe hoger de maandelijkse kosten zijn. Denk dus goed na welke verzekering jij nodig hebt!

Onderhoud van de auto

Als je een auto koopt, informeer dan naar het onderhoud. Elke auto heeft onderhoudsboekjes. Daarin staat precies welke reparaties er zijn gedaan. Kijk dus of de auto zo’n onderhoudsboekje heeft. Als het boekje mist, dan kan dit wijzen op problemen.
Let hier dus op, voordat je een miskoop doet! Een auto krijgt in principe ieder jaar een beurt. Een auto die twaalf jaar oud is, moet dus evenveel stempels hebben. Heb je online contact of telefonisch met de verkoper? Vraag dan foto’s van het onderhoudsboekje.
Krijg je ze niet? Dan hoef je de auto niet eens te bekijken ;). Grote kans dat er iets niet klopt!

Maak een proefrit

Tijdens een proefrit merk je goed hoe de auto rijdt. Ook is het een goede manier om te checken of alles werkt. Een proefrit is dus echt een aanrader! Let tijdens de proefrit op de volgende punten:

 • Voldoet de auto aan jouw verwachtingen?
 • Zijn de hoofdsteunen, gordels en stoelen makkelijk te verstellen?
 • Kan je alles goed zien?
 • Schakelt de auto soepel?
 • Doen alle lichten het?
 • Is de vering naar behoren?

Extra tips

Er zijn veel belangrijke punten bij het kopen van een auto. Zeker als het je eerste auto is! Hieronder volgen daarom nog wat tips:

 • Wat bedraagt de kilometerstand?
 • Heeft de autoschade?
 • Zijn de banden (en de reserveband) in orde?
 • Is het motorblok schoon?
 • Werkt de airco naar behoren?
 • Hoe klinkt de uitlaat?

Wil jij je rijbewijs halen? Kijk dan eens op onze pagina waar je alles vindt wat je moet weten om je rijbewijs te halen.