← Terug naar overzicht

Schoonmaaktips voor een vieze studentenkeuken

Heb je ook wel eens de afwas net iets te lang laten staan? Als je dan na een week écht geen plek meer op het aanrecht hebt, zal je er toch echt aan moeten geloven: de afwas. Helaas blijken die aangekoekte restjes in je favoriete pan er helaas niet meer uit te gaan. Ook de keuken stinkt inmiddels naar vieze luchtjes die maar niet meer weg willen. Wat nu? Goed nieuws, ik heb in deze blog een aantal extreem handige weetjes en tips opgeschreven waarmee je de afwas én de keuken binnen no time weer helemaal schoon en fris krijgt. Disclaimer: proberen op eigen risico, succes niet gegarandeerd!

Vieze pannen

Heb je de speklappen of kipfilets net iets te lang op het vuur laten staan? Dan is de kans groot dat je pan flink aangebakken is en dat je de pan niet schoon krijgt met een beetje zeep. Wat kan je dan wel gebruiken? Een glaasje cola schijnt de oplossing te zijn. Giet voor je gaat slapen een glas cola in de pan en laat het een nachtje staan. Als het goed is, zijn in de ochtend alle restjes verdwenen! Heb je toevallig ook nog een vieze frituurpan staan? Doe hier wat water en een vaatwastablet in. Zet de frituurpan een uurtje aan en hij is weer helemaal schoon.

Stinkende luchtjes

Hangt er een vislucht in je keuken na het bakken van een lekker stukje zalm? Of heb je net iets te lang het vuilnis binnen laten staan? Zet dan eens een pan azijn opgelost in water op het vuur. Azijn schijnt alle luchtjes te neutraliseren. Liever de geur van appeltaart in je keuken? Het schijnt dat wat kaneel in een pan met water op het vuur hier voor zorgt. Heb je last van vieze luchtjes in de koelkast? Leg dan een halve aardappel in een bakje ranja voor een nacht on-afgedekt onderin de koelkast. Een andere oplossing die de vieze geur in je koelkast weg krijgt is een kopje koffie onder in de koelkast.

Fruitvliegjes

Dat krijg je er van als je de afwas te lang laat staan met nog wat etensresten op de borden: fruitvliegjes. Fruitvliegjes vliegen overal rond, zijn superklein en enorm moeilijk weg te krijgen uit je huis. Gelukkig zijn ook hier verschillende middeltjes voor. De meningen op het internet zijn verdeeld, maar een glas met een scheut azijn en afwasmiddel schijnt toch wel de populairste maatregel te zijn. Zet deze op je aanrecht of tafel en heb geduld. Wil je liever wat anders proberen? Maak dan een heuse fruitvliegjesval. Doe een laagje siroop (ranja) of azijn in een glas, rol een vel papier op tot een trechtervorm en zet deze halverwege de punt in een glas. Zo kunnen de vliegjes er wel in, maar niet uit.

Stinkende handen

Heb je na het snijden van knoflook en uien ook altijd zo’n stinkende handen? Wrijf dan eens met een oud theezakje over je handen. Ook RVS schijnt de geur van je handen te kunnen halen. Nu zou je kunnen proberen je handen tegen de gootsteen te kunnen wrijven, maar je handen wassen met een roestvrijstalen lepeltje is misschien wat makkelijker. Een andere makkelijke oplossing is het wassen van je handen met het schuim van tandpasta.

Heb je nog niet genoeg van al deze handige tips en trucs? Kijk dan eens tussen de tips van Oma weet Raad