← Terug naar overzicht

Wat moet je weten als je op jezelf gaat wonen?

Ga jij binnenkort op jezelf wonen? Dan kun je lekker gaan genieten van je vrijheid! Geen ouders die bepalen wanneer je naar huis moet komen of hoe laat het eten op tafel staat. Maar dat houdt ook in dat je zelf meer verantwoordelijkheid moet nemen. In deze blog lees je wat je zelf moet weten en kunnen voordat je op kamers gaat.

Hoe repareer je iets?

Weet jij wat je moet doen als de douchebak lekt? Of wanneer de stoppen doorslaan? Zorg dat je weet hoe je kleine klusjes in en rond het huis fixt. Vraag voordat je uit huis gaat even bij je ouders hoe zij dit soort dingen aanpakken. En zorg dat je de spullen ervoor in huis hebt. Een eigen gereedschapskist is altijd handig!

Hoe hang je een fotolijstje op?

Ook dit is handig om zelf te kunnen. En dan niet alleen het ophangen van fotolijstjes, maar bijvoorbeeld ook boekenplanken of een spiegel. Bij sommige producten zit al dubbelzijdig tape, handig! Maar soms moet je gaatjes boren. Het is dan van belang om te weten om wat voor soort muur het gaat en welke boor je nodig hebt. Hang je een kastje, planchet of boekenblank op? Houd dan rekening met het gewicht dat hier op/in komt te staan.

Hoe moet je handelen in een noodsituatie?

Brand, een kapotte cv-ketel of wateroverlast. Paniek! Wat moet je doen? Zorg dat je weet hoe je een keukenbrandje blust (niet met water!). En schaf ook meteen een geschikte brandblusser hiervoor aan. Daarnaast is het een aanrader om (naast rook- ook) koolmonoxidemelders op te hangen. En houd vluchtroutes vrij van spullen. Tot slot is het slim om noodnummers op te slaan van bijvoorbeeld de cv-ketelmonteur, loodgieter en slotenmaker.

Hoe houd je je huis goed schoon?

Op jezelf wonen, betekent ook zelf schoonmaken. Het is handig om hier een standaard moment voor in te plannen. Maak desnoods een schema (ook voor de niet-gemeenschappelijke ruimtes). Zo kan je goed bijhouden wat je wanneer voor het laatst hebt schoongemaakt.