Student-proof zomer recepten
Eindelijk zomer in Nederland! Met deze heerlijke temperaturen horen ook lekker zomerse recepten erbij. Vaak hebben we behoefte aan lichte maaltijden in de zomer en geen zin om lang in de keuken te staan. Wel willen we natuurlijk zo gezond mogelijk eten en lang kunnen genieten van het weer. Maar hoe tover in een handomdraai een lekker zomerse maaltijd op tafel die ook nog eens student-proof is? Met deze recepten tover je ook in de zomer gezonde, makkelijke en voedzame gerechten op tafel!
Ik speur altijd het web af naar de meest leuke en lekkere recepten. Persoonlijk vind ik het leuk om nieuwe dingen te proeven en vooral te maken, hoewel ik ook een druk studentenleven heb is het voor mij belangrijk dat het naast lekker ook gemakkelijk te maken is. De lekkerste recepten die ik gevonden en al heb gemaakt heb ik hieronder gezet. Enjoy!
Zomerse poké-bowl met mango
Zomers en ook nog eens supereasy! In de zomer willen we (natuurlijk niet altijd) teveel tijd besteden aan he bereiden van het eten. Want even eerlijk: hoe vaak is het nu echt mooi weer in Nederland? Om deze zonnenuurtjes optimaal te benutten heb ik het een supereasy en vooral lekker recept. De bereiding duurt ongeveer 20 min waarna je gelijk met noedelsalade en al in het zonnetje kan gaan zitten. Ideaal toch?!
Ingrediënten:
Rucola melange
Noedels
Garnalen of vis naar keuze (je kan er geheel een eigen twist aan geven)
Avocado
Mango/fruit naar keuze
Komkommer
Cashewnoten
3 el sojasaus
1 el honing
1 el witte wijnazijn
Knoflook
Als eerste pak je de noedels en kook je deze eerst zoals staat aangegeven op de verpakking waarna je deze met koud water afspoeld. Verwarm een pan en bak de vis (mocht dit nodig zijn) gaar. Hierna snijd je de komkommer, mango en avocado in stukjes.
Vervolgens maak je de dressing in een schaal, waarna je de rucola en afgekoelde noedels toevoegd. Meng de dressing goed met de ingrediënten en kleed deze aan met de gesneden komkommer, avocado en mango. Top dit af met de cashewnooten. Hier kan je altijd ook nog een eigen twist aan geven en hier een noten melange naar keuze over doen. Eet smakelijk!
Note: Deze noedelsalade was een echte hit bij vrienden en familie! Tip: print deze gerechten uit en creeer je eigen zomerreceptenboek! Hierdoor kan je de zomer van 2019 altijd terig vallen op de meest lekkere recepten die je toen had gemaakt.
Healthy greens
Wie zegt dat groenten eten vervelend moet zijn? Ben jij geen groentenfan en wil jij gezond eten met een andere twist? Dan is wellicht een overheerlijk pitabroodje met gegrilde groenten wat voor jou. Deze kan je aankleden met de groenten die jij (wel) lust. Tevens kan je specerijen toevoegen die jij hier toepasselijk voor vind. Ik geef hieronder mijn vegatarische variant.
Ingrediënten:
Pita broodjes
groenten naar keuze(voorbeeld: paprika, courgette en tauge)
kruidenmix naar keuze
Optionele ingrediënten:
falafel (dit kan je er nog extra tussen doen met de geroosterde groenten)
Homemade yoghurtsaus
Als eerste begin je met het snijden met de door jouw gekozen groenten. Bedenk wel dat de groenten tussen ene pitabroodje moeten en daardoor dus niet te groot moeten zijn om tussen het broodje te passen. Wanneer je klaar bent met snijden van de groenten kan je de oven voorverwarmen voor de pitabroodjes.
Bak de groenten met de gewenste kruiden en doe vervolgens de pitabroodjes in de oven. Wanneer je de optionele ingrediënten wil toevoegen aan je pitabroodje kan je de stap van de yoghurtsaus vooraf doen. Neem 2/3 eetlepels yoghurt in een bakje, voeg hier vervolgens een beetje citroenrasp(schil) aan toe en het sap. Dit doe je geheel naar smaak, hierna voeg je peper en zout toe en kan je eventueel voor een frisse touch wat gesneden munt toevoegen.
Voor de falafel (even de kant & klare variant) kan je deze gelijk met de groenten bakken, zelf doe ik dit altijd met kokosolie. Tot slot kan je de broodjes open snijden en het groenten mengsel en falafel in het broodje doen. Waarna je de yoghursaus als laatste kan toevoegen.
Nienke's Zomersalade
Ideaal voor een bbq en gegarandeerd succes bij familie en vrienden! Deze salade maak ik standaard ieder jaar en zelfs na de zomerse temperaturen vind ik het een heerlijke salade om te eten.
Ingrediënten:
Zak spinazie 300 gr
Cherry tomaatjes
Blik perziken
Avocado
Salade spekjes
Castello Danablu 50+ (of andere blauwe kaas naar keuze, het is optioneel)
Dressing
Olijfolie
Balsamico azijn
Kristalsuiker
Peper & zout
Pak een grote schaal en begin als eerste met de dressing. Doe een deel van de olijfolie en balsamico in de schaal. Vervolgends voeg je hier naar smaak wat suiker aan toe.
Tot slot een klein beetje peper en zout.
Hierna was je de spinazie en doe je deze in de kom bij de dressing. Hussel de spinazie door de dressing zodat deze bedekt is. Vervolgens is kan je de rest van de ingrediënten gaan snijden en leg je deze op de spinazie.
Heb je deze salade gemaakt? Mail een foto van jouw zomerse salade naar nienke@studentensteden.nl.