Seizoensgroenten van januari en wat doe je ermee?

4 Jan 2018
4 min leestijd

We gaan in Nederland steeds gezonder eten, maar ook duurzamer. Dat klinkt allemaal erg duur, maar als je de seizoensgroenten kiest en ze koopt bij je plaatselijke groenteboer of de Haagse Markt, dan valt het erg mee. Ik wil zelf ook wat gezonder gaan eten, dus ik ben op zoek gegaan naar de seizoensgroenten van januari en heb daar heerlijke recepten voor gezocht die jij en ik heel gemakkelijk in ons eigen keukentje kunnen fabriceren. 

Wat zijn de seizoensgroenten in januari?

Januari staat in het teken van alle soorten kool, koolraap, bieten, knolselderij, paksoi, pompoen, prei, schorseneren (say what?!), spruiten, taugé, uien, veldsla, wortel en witlof. Dat is flink wat, dus we kunnen een hoop kanten op. Ik kan best een beetje koken gelukkig, maar iedere dag inspiratie vinden om weer een lekkere, vernieuwende maaltijd op tafel te zetten vind ik toch wat lastig. Gelukkig hebben we Ome Appie en biedt de Allerhande altijd een oplossing voor m'n trek.

Hutspot

Zelf ben ik echt mega fan van stamppotjes en deze hutspot met prei lijkt me een goed idee!

Pittige kip met noedels, paksoi, taugé en ui

Dit gerecht is lekker, snel klaar en bevat bovendien genoeg seizoensgroenten!

Oosterse kip met spruitjes en witte kool

Spruitjes zijn niet vaak favoriet, maar op deze manier lijkt het me heel lekker! Plus, kool is heel erg gezond, dus dubbel gezond in dit recept.

Witlofsla met kip, veldsla, pecannoten en peer

Lekker seizoensgericht dit recept, want peer is de seizoensfruit in januari! Je kunt dit ook lekker als lunch maken en de kip achterwege laten als je geen koelkast in de buurt hebt!

Schorseneren met ham en ei

Ik moest het woord 'schorseneren' wel drie keer lezen voordat ik zag hoe je het moest zeggen, en vervolgens: "Say what?!" Het kan aan mij liggen, maar ik had hier nog nooit van gehoord. Deze groente valt dan ook onder het kopje 'Vergeten groenten", maar de smaak lijkt blijkbaar heel erg op asperges. Ik ben dol op het aspergeseizoen, dus ik sta te popelen om deze Schorseneren met ham en ei te proberen!

Rode bietjes met aardappels en gehaktbal

Dit was echt een maaltijd die ik vroeger toen ik klein was vaak bij mijn oma at. Ik ben echt geen fan meer van bietjes, maar misschien is het deze maand toch een poging waard.

Frietjes van koolraap en knolselderij

Frietjes, maar dan gezond! Ik vind groentefrietjes erg lekker, maar ik heb het nog nooit zelf gemaakt omdat het me zoveel werk lijkt. Maar deze week ga ik op de Haagse Markt koolraap en knolselderij kopen en ga ik ze zelf proberen te maken!

Pompoensoep met bloemkool

Pompoenliefhebbers meld je! Ik ben echt groot fan van pompoensoep, maar echt vol raak ik er niet van. Ik eet vaak daarnaast een flink stuk stokbrood met kruidenkaas. Niets mis mee, maar natuurlijk een stuk gezonder als je dat stokbrood vervangt door bloemkool! Je kunt daarnaast natuurlijk nog een beetje brood eten, maar van deze pompoensoep met bloemkool krijg je een heerlijk volle maag!

Met dit lijstje kun je toch alweer een hele week vooruit! Ga jij deze recepten komende maand ook proberen? Tag dan Studentensteden in je Instagram-foodfoto, want we zijn erg benieuwd naar je creaties. Eet smakelijk!

Groetjes, Rebecca